SVETSKI MEDIJI O ANI BRNABIĆ: ISTORIJSKI IZBOR ZA SRBIJU

0

Svetske agencije, među kojima francuski AFP i američki AP, objavili su posle podne pod oznakom hitno vest o imenovanju Ane Brnabić za kandidata za predsednika Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je juče da je Ana Brnabić kandidat za premijera, dodajući da ona ima „stručne i lične kvalitete“ i da je uveren da će da radi dobro.

Agencija Frans navela je da je odluka o postavljanju Ane Brnabić „istorijska odluka za tradicionalističku zemlju“ pošto se „ona otvoreno izjasnila da je homoseksualka“.

Navodeći delove njene političke biografije, francuska agencija je ocenila da je odluka istovremeno i iznenađujuća s obzirom da se parade Ponosa u Beogradu održavaju pod jakim policijskim nadzorom.

Agencija AP prenela je da je Vučić, bivši član Srpske radikalne stranke koji je postao reformista, obećao da će se „zalagati za homoseksualna prava kao deo napora u cilju približivanja članstvu Srbije u Evropskoj uniji“.

Hrvatska agencija Hina je prenela da se njenom imenovanu protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave o njenom imenovanji „nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke“.

Ana Brnabić je izazvala pažnju u regionu i svetu kada je ušla u vladu zbog „neskrivene homoseksualne orijentacije“, dodala je Hina.

Hrvatski Jutarnji list naveo je da Ana Brnabić poreklom iz Hrvatske i da Srbija „uprkos protivljenju Srpske prvoslave crkve zbog njene seksualne orijentacije“ dobila „svoju prvu premijerku u istoriji“.

N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime