JAGODINA KUPILA 48 PROTIVGRADNIH RAKETA

0

Skupština grada Jagodine, sredstvima iz budžeta, kupila je 48 protivgradnih raketa i time u značajnoj meri poboljšala protivgradnu odbranu na svom području

Skupština grada Jagodine, sredstvima iz budžeta, kupila je 48 protivgradnih raketa i time u značajnoj meri poboljšala protivgradnu odbranu na svom području, izjavio je danas Tanjugu samostalni savetnik graonačelnika Jagodine Miroslav Cvetić.
Iako je nabavka protivgradnih raketa u nadležnosti Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije (RHMZ), Skupština grada Jagodine je izvršila javnu nabavku 48 protivgradnih raketa, naveo je Cvetić.

On je dodao da „na ovaj način Jagodina ne pomaže samo rad i funkcionisanje RHMZ, već pomaže sve poljoprivredne proizvođače na svom području koji ce imati dobru protivgradnu zašittu za svoje poljoprivredne kulture“. Ozime i proletnje žitarice, povrće i voće, na području Jagodine, ove godine od gradonosnih oblaka brani 30 strelaca sa 15 lansirnih rampi – protivgradnih stanica, potsetio je Cvetić.

Grad iz budžeta sufinansira strelce mesečno sa po 4.000 dinara, koliko dobijaju i od države.

Cvetić je podsetio da grad 12 godina na ovakav način stimuliše strelce, i za razliku od drugih mesta, gde se strelci bune, odlaze i ne žele da potpišu ugovore, zbog malih primanja, Jagodina taj problem nema a protivgradna zaštita funkcioniše odlično.

Strelcima, čije je mesto stanovanja daleko od protivgradnih stanica i moraju putovati, grad je obezbedio 50 litara goriva po sezoni, istakao je Cvetić i dodao da po pravilu ni jedna protivgradna stanica nije u naseljenim mestima, već izvan na nekoj uzvišenoj tački.

Jagodina ima devet protivgradnih stanica na koje strelci moraju putovati vozilima.

„Zahvaljujući takvoj politici grada, mi smo očuvali i protivgradne stanice i strelce koji rade i funkcionisanje sistema“, rekao je Cvetić i podsetio da je grad i 2014. godine iz sredstva budžeta kupio 45 raketa.

Kupovina raketa nije obaveza grada, ali su kupljene u cilju očuvanja letine od gradonosnih oblaka, objasnio je Cvetić.

Prošle i pretprošle godine, štete od grada su bile neznatne, zahvaljujući klimatsklim uslovima, ali i veoma efikasnom i pravovremenom dejstvu strelaca i protivgradne zaštite, kada su zapretili gradonsni oblaci, dodao je on.

Prema njegovim rečima, u planu je otvaranje još tri protivgradne stanice.

„Te stanice su funkcionisale do pre desetak godina i ugašene su zbog nerešenog imovinskog stanja lokacije na kojoj su bile. Sada su u toku razgovori sa vlasnicima i lokalna samouprava će pomoći da se te stanice aktiviraju“, rekao je Cvetić.

Protivgradna zaštita Jagodine je pod nadzorom Centra na Bešnjaji, koji pokriva još gradove Kragujevac i Kraljevo i sedam opstina: Batočina, Knić, Lapovo, Rekovac, Vrnjačka Banja…

Protivgradna zaštita u Srbiji je počela 15. aprila i traje do 15. oktobra.

Tanjug

Prethodni tekstFAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA ORGANIZUJE PROBNI PRIJEMNI ISPIT
Sledeći tekstSVETSKI MEDIJI O ANI BRNABIĆ: ISTORIJSKI IZBOR ZA SRBIJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime