SRPSKA ŠKOLA PRATI EVROPSKE TRENDOVE

0

Krajem aprila u Bernu je održana je 26. godišnja Konferencije sestrinskog evropskog modula. Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji na čelu sa direktorom Dr sci med Hristos Aleksopulosom posle dužeg vremena ponovo je uzela učešće na ovoj manifestaciji koja se održava svake godine u jednoj od zemalja članica. Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji je jedina državna škola koja je članica ove organizacije.
srpska-skola7ENM ( European Nursing Module ) je asocijacija koja okuplja institucije iz različitih zemalja koje se bave školovanjem medicinskih sestara. Glavna odlika ove organizacije je međunarodna razmena koja studentima pruža mogućnost da svoja znanja usavršavaju kroz dvonedeljnu stručnu praksu u školama članicama ali i ugostiti neke od studenata iz drugih zemalja.
Konferencija je počela radionicom Train the trainer, nakon čega je usledio skup za okruglim stolom gde su učesnici podneli izveštaj o protekloj godini razmene, iskustvima i evaluaciji. Dr sci med Hristos Aleksopulos je izjavio da su benefiti razmene brojni i da se mogu podeliti na direktni i indirektne i da je cilj VMŠSS da što više studenata pošalje na stručno usavršavanje. Upoznavanje sa različitim profesionalnim kučturama, trendovima i novinama u nezi pacijenata svakako će se ogledati u njihovom budućem radu ali će imati i priliku da i stečena iskustva prenesu kolegama i profesorima

Delegacije iz Plovdiva, Vintetura i Stokholma održale su prezentacije, a organizovana je i poseta kliničkom centru. Na kraju konferencije odlučeno je da sledeće godine domaćin 27. konferencije bude Rusija. Dr Aleksopulos je čestitao Vladimiru Morozovu predstavniku škole iz Rostova i ponudio mu pomoć oko organizacije konferencij. Kao mali znak pažnje Dr Aleksopulos mu je poklonio školsku zastavicu.

U razgovoru sa glavnom koordinatorkom iz Belije, Veronikom Fremont dr Aleksopulos pohvalivši organizaciju je iskoristio i priliku da promoviše Srbiju poklonivši joj ilustrovanu monografiju Skrivena blaga Srbije.

Visoka medicinska škola se pokazala kao dobar domaćin svim studentima sa međunarodne razmene što je rezultiralo i zvaničnom pohvalom u izveštajima ENM-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime