OVE GODINE NEĆE BITI DODELJENA NOBELOVA NAGRADA

0

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena jer je više članova napustilo ovu instituciju zbog skandala vezanom za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije

Nobelova fondacija saopštila je danas da ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala vezanom za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju.

„Aktuelna odluka doneta je imajući u vidu trenutno (brojčano) umanjenu Akademiju i smanjeno poverenje javnosti u Akademiju. Rad na izboru laureata je u odmakloj fazi i nastaviće se na uobičajen način narednih meseci, ali je Akademiji potrebno vreme da se ponovo kompletira, angažuje veliki broj aktivnih članova i povrati poverenje u njen rad, pre proglašenja narednog dobitnika Nagrade za književnost”, saopštila je Nobelova fondacija.

Fondacija je navela da joj je namera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters.

Veoma je retko da dodela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata.

Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe – i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Prethodni tekst„MARČELO&NAPETI KVINTET“ U PARKU FAKULTETA PEDAGOŠKIH NAUKA
Sledeći tekstSRPSKA ŠKOLA PRATI EVROPSKE TRENDOVE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime