SPAS ZA ŽIVOTINJE U ZOO VRTU – POLIVANJE HLADNOM VODOM

0

Javno preduzeće ZOO vrt u Jagodini, obeležilo je 11 godina rada, uz podsećanje da ga je za to vreme posetilo 1.100.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija, izjavila je šef vodičke službe Ivana Ristić-Ilić.

Visoke temperature teško podnose i ljudi i divlje životinje.

Hladna voda, hladovina i provetreni kavezi svima su neophodni i zaposleni čine sve da im se to obezbedi, istakla je Ristić-Ilić.

ZOO u Jagodini je velikim delom u hladovini drveća i na uzvišici gde je stalno strujanje vazduha, ali je svejedno pretoplo. U polivanju hladnom vodom uživaju podjednako i tigrovi i medvedi i lavovi, lame i vukovi, dok se nojevi sklanjaju u hladovinu drveća.

Foka je u posebnom režimu i njoj je temperatura vode najviše 18 stepeni.

Za 11 godina u ZOO vrtu u Jagodini je udvostručen broj krupnih životinja i sada imamo oko 100 vrsta sa oko 600 primeraka, ne računajući, ptice i ribe, ZOO sarađuje sa svim zoološkim vrtovima u zemlji i razmenjujemo stručna iskustva i životinje“, kažu u tom Javnom preduzeću čiji je osnivač Skupština grada.

Ove godine bio je i veliki broj prinova – kod vukova, majumuna, alpskih koza.
U ZOO ističu da je bezbednost posetilaca na najvišem nivou i da se za 11 godino rada ZOO vrta nije dogodio nijedan incident, iako je godišnja poseta oko 100.000 ljudi, od kojih, neki traže i da se u kavezu slikaju sa lavovima ili da ih maze.

Inicijativu, da se izgradi ZOO vrt u Jagodini, pre 11 godina dao je pokojni direktor ZOO Beograd Vuk Bojović, koji nam je pomogao od ideje do završetak projekta i poklonio veliki broj životinja, podseća predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma.

Bio je to tada prvi ZOO vrt u Srbiji južno od Beograda, izgrađen je za 70 dana a investicija je stajala 30.000.000 dinara.

ZOO vrt u Jagodini je na površini od oko 25.000 kvadratnih, metara, „naslonjen“ na kompleks Gradski park „Djurđevo brdo“ koji je proglašen Spomenikom prirode – botanički.

ZOO vrt su 10. jula, 2006. godine, simboličnim presecanjem crvene vrpce, otvorili Marković i Bojović, uz prisustvo oko 10.000 ljudi. ZOO vrt ima veoma značajnu ulogu u turističkoj ponudi Jagodine i Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije uključujući i gradove Niš i Kragujevac, ocenjuju turtistički radnicu Jagodine.

Tanjug, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime