„SOKO“ POLOŽIO VENCE NA SPOMENIK PILOTU ŽIVOTI ĐURIĆU

0

Srpska omladinska kulturna organizacije „SOKO“ položila je venac u selu Davidovac kraj Paraćina na spomenik heroju pilotu Životi Đuriću, stradalom na pre 19 godina izvršavajući borbeni zadatak na Kosmetu. Potpukovnik Života Đurić bio je komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile, a poginuo je 25. marta 1999. godine posle napada na kamp terorističke OVK.

soko-1U trenutku pogibije upravljao je jurišnim avionom tipa J-22 „Orao“, evidencijskog broja 25104. Major Života Đurić (1963-1999), poleteo je na zadatak 25. marta. Dok je preletao područje Glogovca (Kosmet) primetio je komandno mesto i skladište terorističke OVK na koje je odmah dejstvovao sa dve avio-bombe. Nastavio je let prema unapred određenom cilju ali u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje posle čega je, po raspoloživim saznanjima, pod relativno malim uglom udario u zemlju.

Zvanično se ne zna tačan uzrok pada aviona ali se pretpostavlja da su teroristi OVK pogodili pilota ili vitalni deo aviona. Za vreme trajanja NATO bombardovanja lovačko-bombarderska avijacija imala je 31 let u trajanju od 18,25 časova, od toga su 25 bili borbeni letovi od kojih su 19 bili sa vatrenim dejstvima. Udarnu snagu LBA činili su avioni J-22 i NJ-22 (dvosed) „Orao“ koji su se nalazili u sastavu 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka koji su činili 241. lbae i 252. lbae koji su za vreme agresije bili bazirani na aerodromima Lađevci i Ponikve.

(saopštenje SOKO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime