SOCIJALNA DAVANJA 12.413, A NE 99.000 DINARA

0

Srbija će ove godine dati ukupno 86,4 milijarde dinara za sve vrste socijalne pomoći ugroženim građanima i porodiljama, a taj novac će podeliti 580.000 ljudi, pokazuju zvanični podaci koje je Ministarstvo za rad dostavilo Danasu.

Ove brojke su potpuno drugačije od onoga što je prošle nedelje izjavio premijer Aleksandar Vučić u Nišu, kada je tvrdio da država daje čak 143 milijarde dinara za socijalu, i da pomoć prima samo 120.000 ljudi.

Iz te računice je proizilazilo da prosečna socijalna pomoć iznosi više od 99.000 dinara po osobi, ali sada postaje jasno da je pravi iznos samo 12.413 dinara.

Premijer je o iznosima socijalne pomoći govorio u kontekstu svog plana da se ljudi koji primaju ovu pomoć „stimulišu“ da rade, jer po njegovoj oceni primaju toliko novca da im se više isplati da sede kod kuće i troše dobijeni novac nego da se zaposle. Kako smatra Vučić, primaoci socijalne pomoći dobiju celu minimalnu platu kao pomoć, jer novac dobijaju i „na po dete“, što bi bilo oko 20.000 dinara.

Sada se, međutim, vidi da ugroženi građani ne primaju ni blizu toliko novca kolika je minimalna plata. Štaviše, čak je i ova računica nerealna jer uključuje i novac koji dobijaju porodilje – što nije socijalna pomoć u klasičnom smislu. Ako bi se iz računice isključila porodiljska naknada, prosečan iznos socijalne pomoći bi pao na oko 8.700 dinara. To je, dakle, stvarni iznos novca na koji mogu da računaju socijalno ugroženi građani Srbije. Oni, koji će prema najavama zvaničnika od naredne godine morati da zarađuju za ovu pomoć.

Ako bi se cifre još pažljivije analizirale, videlo bi se da je čak i ovo preteran iznos, jer i u njega ulazi recimo 4,3 milijarde dinara za plate zaposlenih i druge naknade, devet milijardi za tuđu pomoć i negu – što je naknada koju uglavnom dobijaju slepa ili nepokretna lica, 3,6 milijardi za porodični smeštaj – to jest za rad hranitelja i hranu za decu, 2,5 milijardi za smeštaj u socijalne ustanove ustanove (recimo domove za decu) i tome slično.

Zapravo, za „pravu“ socijalnu pomoć (novčanu i posebnu novčanu naknadu) država izdvaja samo 15,1 milijardu dinara godišnje. Za dečije dodatke daje još 13,5 milijardi i za roditeljski dodatak 7,45 milijardi.

Prošlog meseca porodice koje primaju novčanu naknadu u proseku su dobile po 10.714 dinara, porodice koje primaju dečiji dodatak po 5.320 dinara (ili 2.815 dinara po detetu), a porodice koje primaju roditeljski dodatak – 10.367 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime