ŠEST NOVIH APARATA ZA ZRAČENJE DO FEBRUARA

0

U radioterapijskim centrima u Srbiji do kraja februara počeće da radi šest novih aparata za zračenje, kao i prateća oprema – bunkeri u kojima će biti smešteni, a ta nabavka omogućena je zahvaljujući kreditu Svetske banke od 18 miliona evra.

Ugovor između ponuđača koji je dostavio najbolju ponudu za realizaciju projekta i Ministarstva zdravlja potpisan je u danas u Palati Srbija, preneo je RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da bi nova oprema trebalo da krene sa radom do kraja februara.

U celokupan iznos uključena je i edukacija zdravstvenih radnika.

– To je ključ u ruke – kaže Lončar i naveo da će tri akceleratora dobiti Institut za onkologiju u Beogradu, a po jedan KC u Kragujevcu, KC u Nišu i Zdravstveni centar u Kladovu.

Srbija će tako imati jedan aparat za zračenje na 250.000 stanovnika, što je svetski standard, a ministar Lončar ističe da, kad nova oprema stigne, u Srbiji više ne sme da bude lista čekanja.

Lončar kaže da se sa Svetskom bankom pregovara o kupovini novog akceleratora za Sremsku Kamenicu.

Ministar zdravlja je naveo da bi uskoro trebalo da se objavi tender za nabavku aparata koji je, kaže, savremeniji od sajber noža.

– Cilj je da pacijenti ne idu iz zemlje i da im omogućimo da u Srbiji dobiju najbolju moguću terapiju – istakao je Lončar.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime