Sanja Pribaković: Bez pomoći grada OŠ „Rada Miljković“ ne bi bila završena

0
Kada prođete pored Osnovne škole „Rada Miljković“, pomislite da je tu nikla potpuno nova škola, iako je ona tu već šest decenija. Na neki način i jeste. Škola „Rada Miljković“ dobila je potpuno novo ruho. Koliko je bilo teško potpuno obnoviti školu i učiniti je funkcionalnom i reprezentativnom, popričali smo sa direktorkom škole Sanjom Probaković.
„Uz pomoć programa Kancelarije za javne nabavke Vlade Republike Srbije dobili smo sredstva za kompletnu rekonstrukciju objekta. Urađeni su podovi, unutrašnji zidovi, fasada. Krov je rekonstruisan nekoliko godina ranije, ali je sada urađena krovna izolacija.“
Međutim, to je bio tek početak. Jer, kako kaže direktorka, kada počnete sa radovima, jedni radovi prouzrokuju druge i onda se moraju naći dodatna sredstva kako bi se sve završilo. Grad Jagodina podržao je rekonstrukciju škole i obezbedio dodatna sredstva.
„Predsednik Dragan Marković Palma je, obilazeći školu video u kakvoj smo situaciji. Opština Jagodina je donirala sredstva i zahvaljujući tome rekonstrukciju smo uspeli da privedemo kraju, odnosno da objekat postane funkcionalan. Iz budžeta grada urađene su elektro i mašinske instalacije, stolarija i renovirana fiskulturna sala. Takođe je urađena i jedna podstanica grejanja, vodovod i kanalizacija. Radi se i na ozelenjavanju školskog dvorišta, a asfaltirano je i školsko dvorište. Ograda je započeta, sa prednje strane dvorišta je i završena.  Predsednik je takođe obezbedio sredstva i za unutrašnje pokrivanje prozora, za venecijanere, trakaste zavese i klimatizaciju svih kabineta. Potpuno su opremljene učionice novim klupama, stolicama, katedrama i belim tablama. Takođe smo dobili i police za biblioteku. Tako da smo veoma zahvalni na podršci koju nam je pružio grad.“, izjavila je dorektorka.
Biblioteka je mesto za čitanje i druženje. Ranije je školska boblioteka bila u veoma nalom prostoru, li sada je ona prebačena u okruglu salu, a prostorija u kojoj je bila ranije je pretvorena u učionicu.
„Biblioteka je sada omiljeno mesto i đacima i nastavnicima i to nas veoma raduje.“, kaže direktorka.
Tu nije kraj radovima. U planu su poljske učionice, koje će imati veliki značaj za izvođenje ogledne nastave, kao i amfiteatar. Takođe, žele da nabave i više interaktivnih tabli, jer trenutno imaju samo dve.
„Mnogo posla je pred nama, ali onaj najteži deo je urađen. Škola je u programu „Vežbaonica“ i imamo projektore u svakoj učionici, ali nam je potreban veći broj interaktivnih tabli.“, objašnjava direktorka.
Ono što još odlikuje ovu školu jeste eTwinning program u koji je škola uključena, a koji objedinjuje školske i predškolske ustanove cele Evrope.
Škola „Rada Miljković“ često organizuje i humanitarne akcije. 11. aprila đaci škole organizuju prodajnu izložbu, kojpm će se prikupljati sredstva za sadnice biljaka za školu.
„Ove godine se bavimo biljkama. Sadićemo biljke, praviti čajeve i mirisne kesice za osvežavanje prostorija. Važno je da đaci na praktičnim primerima shvate koliko su biljke važne i za njih i za njihovo okruženje.“, objašnjava direktorka.
Često prodajne izložbe u školi imaju i hunamitarni karakter i na njima se prikupljaju sredstva za kupovinu udžbenika i školskog pribora za materijalno ugrožene đake.
T.P.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime