Džem od šljiva
Sezona je šljiva a džem od šljiva je kruna slatke zimnice i jedan je od najpopularnijih džemova. Rado ga jedemo namazanog na hleb, obožavamo u palačinkama, često je glavni sastojak u kiflicama a tajni u tortama. Osnovna mera je da na 1 kg šljiva ide 300 gr šećera, a za dalje, svaka domaćica ima svoj način i poseban sastojak.
Ovo je samo jedan od recepata i potrebno je:
3 kg šljiva
900 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
Pola lašičice cimeta
Pola šoljice ruma.
Šljive dobro oprati i očistiti od koštica. Mogu se samleti u mašini za meso, ali ja ih radije samo isečem na pola ili četvrtine jer je idealno kada se u džemu osećaju parčići. Sipati u šerpu red šljiva, red šećera , sipati i sve ostale sastojke i kada tako odstoji oko pola sata, staviti na vatru da se kuva . Poželjno je mešati dok ne provri a zatim smanjiti vatru i kuvati uz povremeno mešanje oko 1 i po sat dok se ne zgusne i ne dobije tamno ljubičastu boju. Pred kraj kuvanja, dobro oprane tegle staviti da se zagreju u rerni na 50′ i topao džem sipati u tople tegle i vratiti u rernu. Rernu isključiti posle sat vremena i ostaviti da se džem sporo ohladi. Ohlađen dobro hermetički zatvoriti metalnim poklopcima i tegle ponosno poređati u špajz.
Prijatno!