BILJKA ZA ZDRAVLJE – KURKUMA!

0

Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!

Kurkuma sadrži kurkumin, označen kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji ni jedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!

kurkuma

Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše telo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korijenom. On liči na đumbir i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih sastojaka. Priprema se najčešće s organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g, s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebalo bi to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebalo bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašićice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Važno: Kombinujte kurkumu i crni biber kako bi pojačali svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%.

Pažnja!

– Nikad ne uzimati na prazan želudac.

– Ako se borite s žučnim kamencem, konsultujte svog lekara pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

– Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?

– Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

– Najpopularnija kombinacija je Zlatno mleko:

Sastojci (za jedan obrok):
1/8 kasicice kurkume
1/4 case (65 ml) vode
250 ml mleka
2 kasike (40 ml) sirovog(nerafinisanog) bademovog ulja(potraziti u prodavnicama zdrave hrane)
med po ukusu

Priprema:
Naspite kurkumu u prahu u vodu, dovedite do kljucanja i kuvajte oko 8 minuta, dok se sadrzaj ne zgusne. Ako je mesavina suvise gusta, dodajte malo vode.
Za to vreme prokuvajte mleko i dodajte u njega bademovo ulje.
Kad mleko provri, odmah sklonite sa vatre i sipajte u solju sa mesavinom kurkume i vode.
Zasladite medom po svom ukusu.

Popularan je i čaj od kurkume:

– 1 šoljica tople (ne vruće) vode
– ¼ čajne kašičice kurkume
– Sok od pola limuna
– Prstihvat cimeta (proizvoljno)
– 1/8 čajna kašičica meda
– kašičica kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašićicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smestiti na dnu šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume (kapsule u trgovinama zdrave hrane). On je jak i posavjetujte se sa stručnjakom pre uzimanja.

Dodavanje kurkume kod kuhanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lijepu žutu boju, a nema okus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičice kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suvom mjestu (ne u frižideru), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu.

Izvor: atma

Prethodni tekstRECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA
Sledeći tekstU MANASIJI POČINJE VITEŠKI SABOR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime