Prvaci OŠ „Goran Ostojić“ ugostili predškolce vrtića „Sunce“ i „Pivara“

0
Kako bi pokazali drugarima da škola nije bauk, đaci prvaci Osnovne škole „Goran Ostojić“ juče su ugostili tri grupe predškolaca iz Predškolskih ustanova „Sunce“ i „Pivara“. Predškolce su dočekali i učitelji, a prvaci su im pripremili mali program sa skečevima i recitacijama i napravili čestitke sa porukama dobrodošlice.
Učitelj razredne nastave Mladen Gligorijević, koji trenutno vodi jedan od tri razreda prvaka, kaže da je veoma važno na ovaj način pokazati budućim prvacima da škola nije strašno mesto, kako bi polazak u prvi razred prošao što lakše i lepše.
„Kada se deca na vreme upoznaju sa školom i saznaju šta ih tamo čeka, ceo proces prelaska bude mnogo lakši. Roditelji i učitelji zajedno treba da rade na tome da pripreme buduće prvake. Za njih je velika promena, jer u vrtiću su imali slobodu, igrali su se i bili aktivni sve vreme. Sada treba da nauče da sede mirno, drže olovku, slušaju u tišini, rade domaće zadatke. Zbog toga je od velikog značaja saradnja roditelja i učitelja od prvog dana.“
Učionica u kojoj je dočekana jedna grupa predškolaca opremljena je novim klupama i savremenom interaktivnom tablom, koja kod dece izaziva oduševljenje.
„Interaktivna tabla koju mogu da koriste svi učitelji nam omogućava da na zabavan način prenesemo deci potrebno znanje. Kroz igru deca lakše usvajaju gradivo. Tehnologija napreduje, pa se i škola trudi da koliko god je moguće drži korak sa tim. Deca su okružena elektronskim uređajima i svakodnevno ih koriste, pa i to ponekad treba iskoristiti u cilju sticanja znanja. Ipak, ne treba zaboraviti da su olovka, sveska i knjiga osnove i da dete ne treba da se udalji od njih.“, kaže učitelj Gligorijević.
Svake godine u Osnovnu školu „Goran Ostojić“ upiše se dva odeljenja đaka prvaka. Odeljenja u proseku broje 18 učenika. Prošle godine interesovanje za ovu školu je bilo veća, pa sada imaju tri razreda prvaka. Nadaju se da će tako biti i ove godine. Upis je u toku i škola je širom otvorila vrata za buduće prvake.
„Dovoljno je da roditelji donesu lekarsko uverenje, koje podrazumeva da je dete uredno vakcinisano. Sva ostala dokumenta škola dobavlja elektronskim putem. Naknadno se donosi i uverenje iz predškolske ustanove o završenom predškolskom obrazovanju, jer se ono dobija tek u junu.“, objašnjava psiholog škole Svetlana Vujičić.
Uglavnom svi kažu da su roditelji ti kojima teže pada polazak u školu nego samom prvaku. Ipak, psiholog tvrdi da je sve vrlo individualno.
„Dešava se da su roditelji preambiciozni, da žele da njegovo dete odmah zna i da čita i da piše i da računa, a svako dete ima svoj stepen razvoja. Neka deca se uplaše ili imaju tremu. Tada zakažemo testiranje za drugi put, kako bismo dali detetu šansu da se opusti.“
A testiranja za prvi razred ne treba da se plaše ni roditelji ni deca. Jer, kako kaže gospođa Vujičić, nije ništa što zahteva prethodnu pripremu.
„Prvo ulaze zajedno roditelj i dete. Dete slobodno crta dok ja uzmem sve podatke od roditelja. Zatim roditelj izlazi iz kancelarije, a ja pričam sa detetom 15-20 minuta. To nije klasičan test i nema razloga za strah. Radim procene po Bine-Simonovoj skali, jer je ona po mom mišljenju neprevaziđena.“, objašnjava gospođa Vujičić.
Đaci su imali poruke za svoje mlađe drugare.
„Škola može da bude zabavna. Ako se trudiš i učiš, stećićeš mnogo znanja. I upoznaćeš mnogo novih drugara.“, kaže Dimitrije, učenik prvog razreda.
A i predškolci su se opustili, pa su i oni recitovali i pevali pesmice, isprobali sa učiteljem Mladenom interaktivnu tablu i pokazali svoje znanje. I videli da škola nije bauk.
T.P.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime