PREVENCIJA – ZAŠTITA OD RAKA DOJKE

0

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene mogu da se zaštite od ove zloćudne bolesti

Kako se medicina već duže vreme posvećuje otkrivanju leka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. Ali, rak dojke još uvek je na prvom mestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj obolelih popeo na milion žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Ako se prepozna u početnoj fazi, potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnostikovale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovno vršiti samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mesečno, nedelju dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osetljive i najmanje bolne. Ako napipate kvržicu, ne oklevajte. Odmah se obratite lekaru koji će vas uputiti na pregled ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina). Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući sledi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje da li je ono maligno. Nakon biopsije gotovo 80 odsto kvržica pokaže se benignima.

Faktori rizika

Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost obolevanja:

gojaznost značajno utiče na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina

pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno

– preterano konzumiranje alkohola

– postojanje raka dojke u porodici

– početak menopauze

– rano dobijanje prve menstruacije

– hormonska terapija.

Ako otkrijete kod sebe neke od od ovih faktora nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 odsto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću meru. Na neke od njih ne može da se utiče, ali na neke obavezno mora.

Mitovi o raku dojke

Glavna prevencija ove bolesti je tačna informacija. Uvek pitajte lekara sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi o vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

– može se sprečiti: Netačno, zbog toga što se ne zna šta ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno lečenje jedini je način da mu se uspešno suprotstavimo.
– samo žene s poznatim faktorima rizika obolevaju od raka dojke: Oko 70 odsto obolelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.
– lečenje može da bude kobnije od same bolesti: Hemioterapija, zračenje i hormonska terapija znatno povećavaju broj preživelih. A s otkrivanjem naprednijih lekova mnoge neprijatne nuspojave se smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Prevencija ne priznaje izgovore

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene mogu da se zaštite od ove zloćudne bolesti.
Zato svakako ako ste mlađi od 40 uradite samopregled jedanput mesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40 uz samopregled, obavezna je mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dve godine.
Ako je potrebno, podsetite se beleškom u rokovniku ili mobilnom telefonu koja bukvalno može da vam spase život.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime