Koja je povezanost masaže sa wellness i spa centrima

0
Beauty. Girl in the spa salon

Decenijama unazad, navikli smo na banje i bazene i to su nam svima odavno poznati termini. Međutim, sve se više spominju wellness i spa centri, pa bi bio red da razgraničimo ove pojmove, kao i da razjasnimo vezu ovih centara sa masažom.

Wellness i SPA centri

Iako je reč o veoma srodnim pojmovima, ipak postoji neka razlika. Ona se pre svega ogleda u tome da li se aktivnost dešava na vodi ili ne. Pa SPA centri obično podrazumevaju bazene svih vrsta, ali važno je napomenuti da je ovde reč uglavnom o malim bazenima. Dakle, veliki bazeni na kojima se kupa puno ljudi nemaju veze sa SPA centrima i tretmanima. SPA bazeni su mnogo manjih dimenzija i predviđeni su za individualnu i porodičnu zabavu i tretmane, kao i za manje grupe ljudi, obično organizovane sa ciljem zajedničke posete ovim centrima.

Wellness centri su opet nešto sasvim drugo. Oni gotovo da nemaju nikakve veze sa bazenima, ali imaju veze sa saunama i fitness salama. Reč je više o zdravstvenim i fitness tretmanima, pa ove centre više posećuju sportisti ili oni koji žele da se rekreiraju unutar nekakve sale, najčešće individualno.

Pa ipak, i pored navedenih razlika, ovi centri se nekako prepliću i spajaju u tački zdravlja. Veoma često objedinjuju obe funkcije, pa tako postoje i wellness spa centri u kojima možete pronaći bazene, ali i različite saune i sale za vežbu i rekreaciju. Obe vrste navedenih centara često nude i masaže, sportske, fizikalne, medicinske, pa čak i aromaterapijske. Ove masaže najčešće obavljaju profesionalci, tj. obučeni maseri.

Kvalitetna masaža – luksuz ili potreba?

Masaža nije samo stvar zadovoljstva, već najčešće i potrebe. Činjenica je da se danas živi mnogo drugačije nego ranije, pre svega u kvalitativnom smislu. Danas je život mnogo brži i stresniji u odnosu na onaj od pre samo desetak godina. Uvek smo u trci za vremenom i parama, najčešće napeti zbog rokova koje nam nameće svakodnevni posao. U svetlu aktuelne pandemije, prisutan je i trend rada od kuće, gde smo prikovani za svoju stolicu i kompjuter, pa se sve više javljaju problemi sa kičmom i zdravim držanjem.

Povremena masaža bi zato trebala da bude potpuno uobičajena i podrazumevana. Bilo bi najbolje da je praktikujemo bar jednom ili dva puta nedeljno, a pored toga da svakodnevno radimo i vežbe kod kuće. Međutim, malo ko se pridržava smernica koje se odnose na zdrav život. Najčešće ih se setimo kada se javi neki zdravstveni problem, a tada već može biti i kasno.

Zato je kvalitetna masaža nešto što bi trebalo da bude stvar naše redovne prakse. A takvu masažu ne možemo nikako da praktikujemo sami, ili da je prepustimo neobučenom licu koje ne zna kako da je uradi. Često je veliki problem pronaći adekvatnog masera. Oni često rade samostalno i po kućama, pa se do njih najčešće dolazi po preporuci. Međutim, to može biti i pogrešan pristup, jer ako je maser pomogao nekoj osobi, to ne znači da će pomoći i vama. Ovi maseri su često priučeni ili su završili neke kurseve, pa je veoma upitno da li znaju da rade kako treba. Na sreću, zdrava logika tu može da nam pomogne, jer je veoma očigledno gde možete naći kvalitetnog masera. Školovani i iskusni maseri uglavnom rade po centrima za fizikalnu terapiju, zatim po bolničkim centrima, po privatnim poliklinikama, u banjama, a takođe i u wellness i spa centrima.

Vrste masaže koje možete dobiti u wellness i spa centrima

Relaks i antistres masaža švedskog tipa je tretman koji možete dobiti u gotovo svakom wellness i spa centru. Ove masaže karakteriše mekši pritisak i traju do sat vremena. Obično se masira celo telo i to sa hvatovima u pravcu srca. Ona dovodi do brzog opuštanja i oslobađanja od stresa.

Relaks sportska masaža se takođe radi sat vremena, samo što se radi bržim pokretima u predelu mišića gde se uglavnom radi istezanje, a ona dovodi do oslobađanja mlečnih kiselina koje uzrokuju upale mišića koje su najprisutnije kod rekreativnog bavljenja sportom.

Lomi-Lomi, koja je još poznata i kao havajska masaža radi se zagrejanim uljem za masažu na nauljenom stolu gde se imitiraju talasi. Ova masaža se radi eteričnim uljima i preporučuje se da se nakon tretmana ne tuširate kako bi lekovito bilje prodrlo duboko u kožu do onih mesta gde je to najpotrebnije.

Anticelulit masaža se radi do 45 minuta, a odlikuje je metoda prilično snažnog pritiska sa ciljem uklanjanja celulita i reoblikovanja tela. Nakon ove masaže se javlja crvenilo, ali ono je naravno brzo prolaznog karaktera.

Hidromasaža se obično kombinuje sa relaks masažom. Ona se radi u ukupnom trajanju od sat vremena. Hidromasaža počinje u hidromasažnoj kadi, a završava se na stolu za masiranje.

 

Foto Freepik

Prethodni tekstPalma o Đilasu – Mnogo laži je izgovoreno, trebalo bi da se izvini
Sledeći tekstIzbor za mis akva parka 29. jula u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime