PREMINUO DR MILETA MARKOVIĆ

0

U subotu, 4.jula, oprostili smo se od našeg sugrađanina dr Milete Markovića. Rođen je 26.decembra 1926.godine u Jagodini u poznatoj trgovačkoj porodici, koju je osnovao njegov deda Mileta sa sinovima Markom i Momčilom. Deda je umro 1914.godine pa su poslove preuzeli sinovi. Svom prvorođenom sinu iz braka sa Jelenom Povrenović otac Marko dao je dedino ime. Mileta je osnovnu školu i gimnaziju završio u Jagodini. Posle oslobođenja Jagodine u oktobru 1944.godine nove vlasti su ,,oslobodile“ porodicu Marković gotovo sve imovine. Ostavljen im je tek deo porodične kuće. Mileta je upisao studije ekonomije, a nešto kasnije i studije prava na Univerzitetu u Beogradu i sa uspehom diplomirao na oba fakulteta. Na Pravnom fakultetu je 1965.godine stekao zvanje doktora pravnih nauka.
Zbog komplikacija na plućima odlazi na lečenje u Zagreb gde mu lekari saniraju bolest, ali mu je srce zarobila Zdenka, profesorka nemačkog i engleskog jezika sa kojom ubrzo sklapa brak iz koga dobijaju sina Milivoja i ćerku Jasminu. Mileta polaže pravosudni ispit i radi u Кotarskom i Višem privrednom sudu, Izvršnom veću, Savetu za pravna pitanja pri Saboru Hrvatske i na zagrebačkom Sveučilištu. Bio je aktivan u organizovanju ,,Svetozarevih susreta“ u Jagodini. Jedan je od osnivača Rotari kluba u Jagodini. Za svoj rad je odlikovan Ordenom rada sa zlatnim vencem, a nosilac je francuske Srebrne medalje za kulturu.
Posle penzionisanja svake godine dobar deo vremena provodi u rodnom gradu i bavi se pisanjem. Objavio je oko dve stotine stručnih i naučnih radova i tekstova. Do danas je napisao sedam knjiga :
-Trgovačka porodica Marković ( 2007. ); Ništavnost u građanskom procesnom pravu – doktorska disertacija ( 2008. ); Izabrane teme ( 2008. ); Moji susreti sa muzikom ( 2013. ); Mozaik – pregledi i pogledi ( 2015. ); Trgovačka porodica Marković – drugo dopunjeno izdanje ( 2015. ) i Pokušaji – literarni sastavi ( 2016. ).
Njagove knjige predstavljaju dragocena svedočanstva o ličnostima, događajima, običajima i prilikama u nekadašnjoj Jagodini.U svom pogovoru jednoj od njih sam njegov rad uporedio sa akademskim slikarom Vojkanom Veličkovićem, profesorom jagodinske gimnazije koji je na svojim platnima od zaborava sačuvao nekadašnji duh i šarm našeg grada. Dr Mileta Marković je rođen u nekadašnjoj Levačkoj ulici, danas ulici 7.jula, pa bi možda trebalo razmisliti da ona uskoro dobije njegovo ime, prenosi KCN Jagodina. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime