PENZIONERIMA SA NISKIM PRIMANJIMA NOVČANA POMOĆ

0

Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć, pišu „Novosti“. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako list piše, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliko će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi.

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije.

U 2016. je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.
U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen, prenose „Novosti“.

Na taj način će novac namenjen penzijsko invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoci penzionerima sa najnižim primanjima.

– Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima – kaže Momo Čolaković iz PUPS-a, dok predsednik Saveza penzionera Srbije đuro Perić smatra da je dobro što je novčana pomoć sada posebna kategorija, jer će to biti spasonosno za penzijski sistem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime