RODITELJI STRADALIH GARDISTA I POSLE 14 GODINA TRAŽE ISTINU

0

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba

orodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića obeležile su danas 14. godišnjicu pogibije svojih sinova, a njihovi pravni zastupnici najavili su tužbu protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Porodice su zapalile sveće ispred vojnog objekta Karaš u Topčideru, gde su Jakovljević i Milovanović 5. oktobra 2004. godine pronađeni mrtvi.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu gardista, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko Jakovljević, rekao je da ni posle 14 godina od tragičnog događaja nema prave istine o smrti dvojice gardista i da će njihove porodice uz pomoć advokata i dokaza koje imaju pokušati da „pronađu svoje zakonsko pravo van Srbije”.

Jakovljević je istakao da Tužilaštvo pet godina ništa nije preduzelo povodom ovog slučaja i izrazio nadu da će sud u Stazburu, kako kaže, smoći snage da natera Tužilaštvo u Srbiji da radi, prenosi Tanjug.

„Zameram i našem predsedniku, jer je sve u njegovoj moći i trebalo je dosta da uradi, ali ništa ne preduzima i ništa se ne radi”, rekao je Jakovljević.

Petar Milovanović, otac Dražena Milovanovića, kazao je da kada je reč o istrazi pogibije gardista sve stoji u mestu i da je tako od prvog dana, te da mu se čini da „ni država, ni vojska nisu zainteresovane za ovaj slučaj”.

„I od ove i od bivših vlasti dobijali smo samo obećanja, ništa nismo saznali, ovo je sramota za državu, a naši zastupnici će potražiti pravdu na drugom mestu”, kazao je Milovanović.

On je postavio pitanje zašto se stalo sa istragom i podsetio da su se roditelji gardista pre dve godine sastali sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem i da je tada najavljeno formiranje posebne komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

„Do danas da se ništa ne zna o toj komisiji ni zašto se stalo sa tim”, rekao je Milovanović.

Predrag Savić, jedan od pravnih zastupnika porodica Jakovljević i Milovanović, najavio je pokretanje tužbe protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda iz 2013. godine da se sprovede istrage protiv onih koji su ometali istragu o pogibiji gardista.

On tvrdi da su porodice i njihovi advokati uspeli da za 14 godina dokažu da su vojnici ubijeni i da je to 2013. godine potvrdila odluka Ustavnog suda u kojoj se navodi da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

Tada je, kaže, naloženo Okružnom sudu u Beogradu i Okružnom tužilaštvu da sprovedu novu istragu, ali je presuda Ustavnog suda ostala „mrtvo slovo na papiru”.

politika.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime