PAUNOVIĆ: DRŽAVA TRAŽILA DA SE NE MEŠAMO U PROBLEME SA STAKLAROM

0

Najveća opasnost kad je reč o povećanju broja nezaposlenih u Paraćinu i dalje je situacija u Srpskoj fabrici stakla, kao i prethodnih godina.

„Jedino što tim povodom mogu da kažem je da je Staklara privatno preduzeće, da je vode ljudi koji imaju odlične kontakte u vrhu državne vlasti i da opština nema nikakvu ulogu u odlučivanju o sudbini ove fabrike. Ne mešamo se u ove procese, to je od nas ako smo dobro razumeli i zatraženo iz vrha državne vlasti i mi to poštujemo“ rekao je predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović.

Kako je pisao list Danas, pravi vlasnik, po osnovu otkupa duga od Glasa, već gotovo dve godine je firma Petra Crnogorca, CPR Impeks, koji se bavi trgovinom oružjem. U Centralnom registru hartija od vrednosti, ta promena vlasništva, međutim, nije zavedena, jer su i Glas i Korporativna trgovinska banka, do tada većinski akcionari staklare, u međuvremenu otišli u stečaj čime su zaustavljene sve statusne promene dok stečajna uprava za njih ne da saglasnost.

O ugovorima o otkupu duga i još uvek neformalnoj promeni vlasnika svedoči na neki način samo sastav Nadzornog odbora paraćinske staklare u kome dominiraju visoki funkcioneri Srpske napredne stranke, iako tvrde da to sa partijom nema nikakve veze. U njemu je predstavnik CPR Impeksa Svetozar Crnogorac, a predsednik je Milorad Pušica, član Glavnog odbora naprednjaka, koji osim što je direktor u beogradskim firmama svoje ćerke, Mitoni i Kor investmentu, ima i svoju firmu u Bugarskoj, takođe registrovanu za trgovinu oružjem. Na pisanje lista Danas, odgovorio je Cvetan Vasilev.

„Pre svega, u uvodu pomenutog teksta se navodi kako sam se u javnosti predstavljao kao vlasnik Srpske fabrike stakla, što je potpuna neistina. Istina je upravo suprotna. Nikada i ni na koji način se nisam predstavljao kao vlasnik fabrike i lično nikada nisam imao nameru niti sam bio u poziciji da profitiram od privatizacije fabrike. Želim da naglasim kako je investicija u Srpsku fabriku stakla predstavljala jedan od najboljih investicionih projekata u Srbiji, koji bi rezultovao stvaranjem privrednog subjekta bez premca, zapošljavanjem velikog broja radnika, revitalizacijom čitavog paraćinskog kraja, te značajnim prihodima za Republiku Srbiju. Nažalost, ova ideja je za sada zaustavljena dejstvom zlonamernih pojedinaca kako iz Bugarske, tako i iz Srbije. Ideja je za sada zaustavljena, ali nije zauvek uništena i moja namera je da se borim kako bi Srpska fabrika stakla zauzela mesto koje joj pripada ne samo na industrijskoj mapi Srbije već i mnogo šire, te kako bih se na taj način zahvalio i odužio Republici Srbiji i njenom narodu za podršku koju su pružili mojoj porodici i meni u vremenima kada smo u sopstvenoj zemlji bespoštedno i nezakonito progonjeni“ napsiao je Vasilev u otvorenom pismu listu Danas.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime