PAUNOVIĆ: PRVI PUT NEKO IZ PARAĆINA AKTIVNO LOBIRA PROTIV PARAĆINA

0

Predsednik Opštine Paraćin, Saša Paunović rekao je na konferenciji za novinare da „prvi put Paraćin ima situaciju da neko iz grada aktivno lobira protiv grada i projekata koji su u službi građana“.

„Iz Paraćina postoji aktivno lobiranje da se spreči odoravanje finansijskih sredstava kojima bismo rešili važne probleme građana, dakle neko iz našeg grada čini sve da država ne prebacuje novac Paraćinu i to novac kojim rešavamo veoma važne stvari u korist Paraćinaca. To građani treba da znaju. U ovoj godini, po prvi put od kako radim ovaj posao, a ima tome sedamnaest godina, imamo informaciju da postoji aktivno lobiranje, iz Paraćina, prema republičkim institucijama, da se za Paraćin ne odobre sredstva. Do sada je često bilo lobiranja mimo lokalne samouprave da se od strane republike odobri neki projekat, kako bi se neka politička organizacija time pohvalila i dobila neke političke poene. Međutim, ovo je suprotna situacija, službenici sa kojima godinama sarađujemo u ministarstvima, koji su i sami bili zapanjeni time, informisali su nas o pokušajima lobiranja iz Paraćina, protiv Paraćina. Međutim, i pored toga mi smo ove godine postigli apsolutni rekord kada je u pitanju saradnja države i naše opštine, samo kroz projekte realizovali smo 11.128.000 eura. To je apsolutni rekord. Takođe, potpuno su netačni podaci da je Paraćin po bilo kom parametru u najtežoj situaciji u Srbiji. Apsolutno je netačno da se iz Paraćina iseljava više ljudi iz ekonomskih razloga nego iz drugih opština u Srbiji, naprotiv, iz velike većine drugih opština to iseljavanje je mnogo veće. Broj nezaposlenih u Paraćinu pada već četvrtu godinu za redom. Paraćin je na 108-mom mestu po procentu smanjenja stanovništva, emigracija postoji, ali je mnogo veća u 107 drugih gradova. U avgustu ove godine na evidenciji NSZ je 7597 nezaposlenih lica. Dakle, od 2013.god. na evidenciji NSZ ima skoro 1200 manje nezaposlenih“ rekao je Paunović.

PARAĆIN GRADI VIŠE OD „BEOGRADA NA VODI“

Ono što je možda zanimljivost, kada se uporede izgrađeni kvadrati samo poslovno – stambenih objekata u Paraćinu u ovoj i prethodnoj godini i planirana izgradnja “Beograda na vodi” u prvoj fazi od 2014 do 2019 god., dakle za pet godina, kao i broj stanovnika Beograda i Paraćina, ispada da se u ove dve godine u Paraćinu gradi skoro duplo više m2 po glavi stanovnika nego u Beogradu za ceo ovaj period kroz projekat “Beograd na vodi”. Tj. investiciona aktivnost u ovoj oblasti veoma je živa, čujemo da “Beograd na vodi” treba da preporodi privredu Srbije, pa onda treba računati i da će srazmerno veličini i ova dvostruko veća po glavi stanovnika investiciona aktivnost u Paraćinu biti od značaja za privredu Paraćina, rekao je Paunović.

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime