Paraćin podiže još jedan spomenik pilotu Životi Đuriću

0

Danas su se u Davidovcu predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović i rodjaci poginulog pilota Živote Đurića, članovi inicijativnog odbora, kao i meštani koji se nisu slagali sa saobraćajnim rešenjem trga dogovorili na koji način će se sprovesti i uređenje trga i izgradnja spomen obeležja Životi Đuriću koji je izgubio život u ratnim dejstvima 1999. godine. Dogovor je da se sve sprovede po propisu, kako i treba, a opština će pružiti svu administrativnu i drugu pomoć.

Pilotu Đuriću postavljen je već jedan spomenik u Davidovcu. U trenutku pogibije upravljao je jurišnim avionom tipa J-22 „Orao“, evidencijskog broja 25104. Major Života Đurić (1963-1999), poleteo je na zadatak 25. marta. Dok je preletao područje Glogovca (Kosmet) primetio je komandno mesto i skladište terorističke OVK na koje je odmah dejstvovao sa dve avio-bombe. Nastavio je let prema unapred određenom cilju ali u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje posle čega je, po raspoloživim saznanjima, pod relativno malim uglom udario u zemlju.
Zvanično se ne zna tačan uzrok pada aviona ali se pretpostavlja da su teroristi OVK pogodili pilota ili vitalni deo aviona. Za vreme trajanja NATO bombardovanja lovačko-bombarderska avijacija imala je 31 let u trajanju od 18,25 časova, od toga su 25 bili borbeni letovi od kojih su 19 bili sa vatrenim dejstvima. Udarnu snagu LBA činili su avioni J-22 i NJ-22 (dvosed) „Orao“ koji su se nalazili u sastavu 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka koji su činili 241. lbae i 252. lbae koji su za vreme agresije bili bazirani na aerodromima Lađevci i Ponikve.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime