Paraćin dostojanstveno odao poštu precima – „Besmrtni puk“ marširao gradom

0

Povodom 9. maja, Dana pobede, u 11 gradova u Srbiji održana je manifestacija „Marš Besmrtnog puka“. U Paraćinu je marš počeo tačno u 12 sati u znak sećanja na poginule borce od Prvog svetskog rata do poslednjeg rata 1999. godine.

„Nosim fotografiju supruga, poginuo je 1991. godine na ratištu u Hrvatskoj. Za mene je lično ova manifestacija veoma značajna jer delim tugu sa ljudima kojima su najbliži stradali tokom ratova devedesetih, ali vidim i porodice nekih koji su stradali davno. Važno je da ih ne zaboravimo, da se svega sećamo“ kaže Darinka Milić.

„Nosim fotografiju supruga koji je poginuo 1993. kod Maglaja. Važno je da se ne zaboravi onio što je bilo, oprostiti se mora ali zaboraviti nikada. Važno je i da se ne ponovi“ kaže Spoemnka Nedeljković,

U šetnji se nose fotografije predaka i srodnika koji su stradali u ratovima u prošlom veku, od Prvog i Drugog svetskog rata, preko ratova devedesetih, do NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

„Marš Besmrtnog puka“ prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja sveta i postao međunarodna manifestacija, i da se i šetnje i programi u Srbiji održavaju u koordinaciji za ruskim „Besmrtnim pukom“, a preko društva ruskih sunarodnika. Ove godine međunarodni koordinator „Besmrtnog puka“ za sve države je Sergej Gluščenko iz Moskve.

Ministar za inovacije i tehloški razvoj Nenad Popović sastao se juče sa visokim zvaničniima Ruske Federacije, predsednikom Odbora za spoljnu politiku Konstantinom Kosačovim i predsednikom Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerijom Rjazanskim. Popović je nakon sastanka sa gostima iz Rusije izrazio zahvanost zbog njihovog učešća na proslavi Dana pobede u Beogradu i Nišu.

Kosačov i Rjazanski će sa građanima Beograda i Srbije danas da šetaju noseći slike svojih dedova u “Besmrtnom puku“.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime