Opozicione partije najavile su protest za sutra ispred zgrade RTS, jer njihovi predstavnici sa Upravnim odborom RTS danas nisu postigli dogovor o izveštavanju javnog servisa o aktivnostima opozicije. Na sastanku u RTS-u su učestvovale Demokratska stranka, Levica Srbije, Narodna stranka, Pokret „Ne davimo Beograd“, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret „Protiv diktature“, Socijaldemokratska stranka, Udruženje „Šta radite bre“ i stranka „Zajedno za Srbiju“.

Opozicija je danas zatražila i smene predsednika Upravnog odbora, generalnog direktora i urednika informativnog programa javnog servisa zbog „zbog nepoštenog, neprofesionalnog i nezakonitog izveštavanja RTS-a u dužem vremenskom periodu, što je utvrđeno izveštajima nezavisnih organizacija“.

Kako su saopšteno, predstavnici UO RTS nisu prihvatili taj zahtev.

Predstavnici opozicije su naveli da druga sredstva za postizanje dogovora nemaju, i da pozivaju sve građane i građanke da u nedelju u 19 časova dođu u Takovsku ulicu ispred zgrade RTS i „zahtevaju ono što je njihovo – javni, a ne stranački servis i pravo na objektivno informisanje, a ne propagandu jedne stranke“.

Upravni odbor RTS potvrdio je u svom saopštenju da je sastanak sa delom opozicije održan, da su predstavnici političkih stranaka izneli primedbe i političke ocene u vezi ravnomerne zastupljenosti političkih aktera, ideja i mišljenja, pre svega u Informativnom programu RTS-a.

Što se tiče zahteva za smenu generalnog direktora, glavnog i odgovornog urednika Informativnog progama i predsednika Upravnog odbora, RTS je saopštio da će ukoliko se ustanovi da su postupali suprotno zakonu oni biti razrešeni.

Tanjug

Nema komentara