Komorač  je povrće koje liči na crni luk i iako nije mnogo zastupljeno u našoj kuhinji, poznato je još od davnina. Uzgajali su ga stari Grci i Rimljani zbog svojih lekovitih svojstava.  Odličan je izvor kalijuma, vitamina C i mangana. Pravi je prirodni diuretik, preporučuje se dojiljama  za lučenje mleka a  čaj od komorača je  izuzetno sredstvo protiv grčeva malih beba.

Najbolje ga je koristiti u svežem stanju u salatama (aromatičan je i slatkast, ima jako neobičan ukus jer poseduje 6% eteričnih ulja)  odličan je  u supama, jelima od povrća i mesa i sosovima. Švajcarske  domaćice npr imaju izreku da “nema supe bez komorača“ pa vam predlažem da probate ovu laganu , ukusnu supu.

Potrebno je:1

400 gr komorača (2 glavice)

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

Manji koren celera

2 šargarepe

1 veći krompir

Kocka za juneću supu

100 ml pavlake za kuvanje

So i biber

Kašika suvog povrća

 

Propržiti na ulju sitno seckan crni i beli luk da postane žućkast pa u to  dodati krupno rendanu šargarepu i krompir , sitno rendan celer i iseckan komorač. Posoliti i pobiberiti po ukusu i naliti sa oko 1.5 litar vode i poklopiti da proključa. Kada proključa, smanjiti vatru i kuvati oko 30 minuta pa dodati kocku supe i suvo povće.  Kuvati još oko 10 minuta i na kraju dodati pavlaku za kuvanje. Isključiti ringlu i ostaviti supu još malo na vrućoj ringli.

4

Prijatno!

2 Komentara

  • Odgovori
    1. novembra 2015.

    Pozdrav

    Zelimo i mi da objavimo gde putujemo i radimo torte i kolace i sve ide u humanitarne svrhe

    Dragana pred.
    Udruzenje gradjana Slatki osmeh