U SRBIJU STIGLE – KUBANSKE VAKCINE PROTIV KARCINOMA PLUĆA

0

U tri zdravstvene ustanove – Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, sutra će početi testiranja kubanske vakcine „Cimavax EFG“ i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti.

Kubanske vakcine stigle su u petak u Srbiju.

„Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave tim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih, te naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, rečeno je na konferenciji.

U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU.

Lončar je na predstavljanju vakcine rekao da se u narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina „Cimavax EFG“.

N1

Prethodni tekstUJUTRU HLADNO, ČAK MINUS JEDAN
Sledeći tekstNOVI GOCIN RECEPT : KREM SUPA OD KOMORAČA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime