Komorač je povrće koje liči na crni luk i iako nije mnogo zastupljeno u našoj kuhinji, poznato je još od davnina. Uzgajali su ga stari Grci i Rimljani zbog svojih lekovitih svojstava. Odličan je izvor kalijuma, vitamina C i mangana. Pravi je prirodni diuretik, preporučuje se dojiljama za lučenje mleka a čaj od komorača je izuzetno sredstvo protiv grčeva malih beba.
Najbolje ga je koristiti u svežem stanju u salatama (aromatičan je i slatkast, ima jako neobičan ukus jer poseduje 6% eteričnih ulja) odličan je u supama, jelima od povrća i mesa i sosovima. Švajcarske domaćice npr imaju izreku da “nema supe bez komorača“ pa vam predlažem da probate ovu laganu , ukusnu supu.
400 gr komorača (2 glavice)
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
Manji koren celera
2 šargarepe
1 veći krompir
Kocka za juneću supu
100 ml pavlake za kuvanje
So i biber
Kašika suvog povrća
Propržiti na ulju sitno seckan crni i beli luk da postane žućkast pa u to dodati krupno rendanu šargarepu i krompir , sitno rendan celer i iseckan komorač. Posoliti i pobiberiti po ukusu i naliti sa oko 1.5 litar vode i poklopiti da proključa. Kada proključa, smanjiti vatru i kuvati oko 30 minuta pa dodati kocku supe i suvo povće. Kuvati još oko 10 minuta i na kraju dodati pavlaku za kuvanje. Isključiti ringlu i ostaviti supu još malo na vrućoj ringli.
Prijatno!
Pozdrav
Zelimo i mi da objavimo gde putujemo i radimo torte i kolace i sve ide u humanitarne svrhe
Dragana pred.
Udruzenje gradjana Slatki osmeh
Možete nam pisati na infocentrala.rs@gmail.com
Odlican recept… Za preporuku… Mi smo kao dekoraciju upotrebili i list komorača tj. Mirođije