NEMAČKI „HELP“ PODELIO OPREMU VREDNU 155.000 EVRA SVILAJNAČKIM PRIVREDNICIMA

0

Nemačka organizacija „Help“ potpisala je ugovore sa 37 privrednika iz opštine Svilajnac o donaciji ukupno 155.000 evra za opremu za mikro i mali biznis. Projekat nabavke opreme za mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva realizovan je u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji.

-U saradnji sa Helpom građanima Svilajnca je donirano 1,24 miliona evra. Da nije bilo te pomoći građani ne bi mogli da se vrate u svoje domove posle poplave 2014 godine. U prvoj fazi Help je donirao pomoć za 88 domaćinstva, izgrađeno je i opremljeno 11 kuća, te rekonstruisano 88 kuća. U planu je obnova 56 kuća, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović i zaključio da ,,nije bilo EU Srbija ne bi izašla iz poplava”.
-Preko 95 odsto pomoći Svilajnac je dobio od EU. Tu nije kraj pomoći EU, jer očekujemo početak radova na rekonstrukciji korita Resave i taj posao je vredan 2,7 miliona evra. Sa Helpom smo u programu o obezbeđivanju sredstava iz EU za izgradnju Romskog naselja, najavio je Milanović.

Podeljeno je 37 grantova, od kojih 22 pojedinačne vrednosti od oko 5.000 evra, a 15 od po 3.000 evra.

Grantovi su dodeljeni na osnovu broja prijavljenih radnika u vreme poplave, maja 2014. godine, te su manji grantovi dodeljeni firmama koja imaju do dva zaposlena, a veći od 5.000 evra firmama koja imaju tri i više zaposlenih.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je rekao da je „Help“ sproveo pomoć u dve faze i da je u prvoj fazi pomoć dobilo 88 poljoprivrednih domaćinstava koja su imala štetu od poplave.

„U ovoj, drugoj fazi 37 privrednika će dobiti mašine koje su uništene u poplavi, a u planu je i da se obnovi 56 kuća“, rekao je Milanović.

Vrednost dela EU programa koji „Help“ realizuje u Svilajncu, iznosi oko pola miliona evra namenjenih za obnovu i rekonstrukciju najmanje 70 kuća kao i za podršku radu 55 mikro i malih preduzeća.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime