PREDRAG MILANOVIĆ: NOVI ZAKON JE ŠANSA ZA MALE OPŠTINE, SVILAJNAC JE SPREMAN

0

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, čime se značajno smanjuju lokalni a povećava republički budžet. Iako je nacrt zakona izazvao oštru osudu javnosti jer „predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine“ ima i onih koji podržavaju predlog ukoliko je predviđeno osnivanje posebnog fonda odakle će lokalne samouprave projektima ovaj novac koristiti. Prvi među lokalnim liderima koji je, iako nije član vladajuće stranke, podržao predlog je predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

„Podržavam ovu meru, ukoliko se novac na pravi način iskoristi. Ukoliko se novac stavi u poseban fond u kome će biti i novac Vlade RS kao i sredstva EU, a lokalna samouprava dobrim projektima konkuriše za sredstva, onda manje opštine u Srbiji imaju šansu. Ovom merom najviše će biti oštećeni veliki gradovi koji su godinama unazad, ipak privilegovani. Svilajnac je mala opština ali koja ima više od 50 spremnih odličnih projekata iz svih oblasti. Veliki investitori ulažu u velike gradove jer u njima je najveći broj nezaposlenih ljudi. Ovo bi bila pravična nadoknada da male sredine mogu da dođu do realizacije velikih projekata. Zbog toga ja podržavam ovu meru“ kaže Milanović.

On je istakao da EU podržava osnivanje posebnog fonda odakle će se finansirati dobri projekti lokalnih samouprava, ali da rad bude transparentan i da postoje ozbiljni kriterijumi po kojima se odlučuje.

„U ovom predlogu vidim šansu da se razvijaju male opštine. Novac bi se rešavao kroz lokalnu infrastrukturu i to je ono što ću uvek da podržim. Na ovaj način lokalne samouprave mogu jasno da dobijaju novac i da se vidi gde je on potrošen. Bolnice, putevi, škole, to je ono što će se ovim novcem rešavati. Svilajncu nije potreban tutor što smo dokazali mnogo puta kroz saradnju sa državnim institucijama i odličnom saradnjom sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, ali mnogima je u Srbiji tutor potreban“ dodoo je on.

U sredu će biti održan sastanak sa novom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić na kome će predstavnici lokalnih samouprava da se izjasne o nacrtu novog zakona. Kako je Milanović najavio, Sviljnac će ovaj predlog podržati.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime