U duhu praznika i zimskih čarolija, novogodišnjih poklona, ukrašene jelke i lampiona, domaći kolači su uvek omiljeni deo praznične trpeze   a mirisi vanile , čokolade, cimeta su najlepši ukrasi svakog doma.  Jestive dekoracije na stolu su nešto što svi obožavamo, pustite mašti na volju a mi vam poklanjamo tri lepa  i jednostavna recepta:

1

Bonžita

250 gr maslaca

6 kašika  šećera

6 kašika meda

3-4 kašike susama

250 gr korn fleksa ili pahuljica “Čar na dar“

200 gr čokolade za kuvanje ili 6 kašika kakaa

Po želji – suvo grožđe , bademi, lešnici

Istopiti  maslac, šećer, med i čokoladu na tihoj vatri pa u to dodati sve druge sastojke. Izliti u nauljenu pravougaonu tepsiju i ostaviti 2-3 sata da se stegne. Seći štangle.

 

3Čoko rum kuglice

100 gr mlevenog keksa

250 gr rendane čokolade

100 gr mlevenih oraha

100 gr maslaca

1 dcl mleka

3 kašike ruma

Kristal šećer za valjanje

Sve sastojke pomešati, dobro umesiti, formirati kuglice i valjati u kristal šećer. Staviti ih u papirnate korpice.

 

Rafaelo kuglice

 

Potrebno je:2

250 gr kokosa

250 gr mleka u prahu

250 gr šećera

250 gr maslaca (ili margarina)

1 dcl vode

Još oko 100 gr kokosa za valjanje kuglica

bademi

 

Staviti na vatru  šećer , margarin i vodu da se sve rastopi i sjedini. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleko u prahu i promešati da se sve sjedini. Potrebno je ostaviti na hladno oko 2-3 sata da se masa ohladi da bi se mogle praviti kuglice. U svaku staviti polovinu badema i valjati u kokos.

Uživajte!

Jedan komentar

  • Odgovori
    19. decembra 2015.

    Divni su! Kao i sve što ti inače skuvaš i spremiš. 😉