Šest predloga gde provesti zimske praznike

0

Zimski praznici su idealno vreme da se opustite i provedete kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima, da promenite sredinu i uživate u svim radostima koje donosi najhladniji deo godine. Pored slavlja za Novu godinu i Božić, zimski praznici su savršeno vreme za putovanje.

Putovanja tokom zime uglavnom su fokusirana na planinski turizam, budući da planine pod snegom mogu mnogo da ponude ljubiteljima zimskih sportova, ali i svima onima kojima prija rezak i čist visinski vazduh.

U nastavku ćemo predstaviti nekoliko planinskih centara koji svakako treba da se nađu u vašem užem izboru za zimsko putovanje. Reljef Srbije je izuzetno šarenolik i obuhvata veliki broj neverovatnih planina.

Kuda na zimovanje u Srbiji? Predstavljamo šest zanimljivih zimskih destinacija među kojima svako može pronaći svoje savršeno mesto za zimski odmor.

  1. Divčibare

Našu listu započinjemo jednom od mirnijih i manje eksploatisanih planinskih centara u Srbiji, gde urbanizacija još uvek nije uzela maha kao na nekim drugim planinama. Reč je o planinskom centru Divčibare na Maljenu.

Tako je, Divčibare nisu planina, mada se termin uveliko odomaćio, budući da su ova planinska visoravan i turistički centar svakako najpoznatija tačka planine Maljen. Divčibarski turizam seže još u rani dvadeseti vek, a poslednjih godina je sve popularnije i zimovanje na ovoj destinaciji.

Ono što Divčibare čini savršenim izborom za zimsko putovanje jeste izuzetno pogodna umerena planinska klima. Visoravan je okružena visovima Maljena koji je štite od vetra, sunčanih dana je puno, a vazduh nije oštar.

Zbog toga je Divčinbare između ostalog idealna destinacija za zimovanje sa decom. najmlađi mogu da uživaju na brojnim blagim padinama za sankanje i početnike u skijanju, a iskusnim skijašima su na raspolaganju dve zahtevne ski staze.

Obradovaće vas i podatak da su cene u restoranima, hotelima i apartmanima pistupačnije nego na drugim destinacijama. Apartmanski smeštaj je prema iskustvima zadovoljnih posetioca najbolji izbor za boravak na ovoj mirnoj planini.

  1. Stara planina

Stara planina je svakako jedna od zimskih detsinacija koja će obradovati putnike željne prave planinske avanture. Deo je masiva Balkanskih planina po kojima je čitavo naše poluostrvo dobilo naziv. Najveći deo masiva se prostire kroz Bugarsku, a jedan njegov deo zahvata Srbiju.

Zimovanje na Staroj planini pružiće vam nezaboravno iskustvo. Ovde su zime duge, hladne i veoma oštre, u poređenju sa, na primer, Divčibarama. Snežni pokrivač traje pet meseci, što Staru planinu čini savršenom destinacijom za skijaše.

Ukupna dužina svih skijaških staza na Staroj planini iznosi celih 15 km, a sezona zimskih sportova traje pola godine.

Skijaše, kao i druge posetioce Stare planine obradovaće informacija o tome da su cene ovde veoma pristupačne, i to znatno povoljnije nego u drugim skijaškim centrima, bez obzira na broj i dužinu staza. Ovde sveukupno nema mnogo smeštajnih jedinica, ali je apartmanska ponuda sasvim solidna.

  1. Jastrebac

Jastrebac spada u manje popularne planine u Srbiji, ali je u pitanju pravi planinski dragulj za one koji bi želeli da otkriju nove i lepe destinacije u zemlji, pogodne za zimovanje i druga putovanja. Mnogi se radije odlučuju za poznate ski centre, no Jasterbac će vas oduševiti.

U pitanju je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naziv je dobila po jastrebu koji je namerio da svije gnezdo na vrhu planine. Dok je prikupljao grančice i nosio ih ka vrhu, one su mu usput ispadale, te otud toliko drveća na današnjem Jastrepcu.

Turizam ovde nije razvijen kao na drugim planinskim destinacijama, ali na ovoj planini postoje i skijaške i pešačke staze, potencijal za planinarenje i lovački turizam.

Ono što će vaše zimovanje na Jastrepcu učiniti bajkovitim jeste uklopljenost smeštajnih jedinica u jedinstveno, netaknuto šumovito planinsko okruženje. Na Jastrebcu postoje tri hotela, kao i veliki broj vikendica.

  1. Kopaonik

U drugom delu našeg pregleda ukratko ćemo pomenuti i tri najpopularnije planine i zimovališta u Srbiji. Prvi među njima svakako je Kopaonik, najveći i najpopularniji skijaški centar, kako u Srbiji, tako u regionu.

Zimska sezona na Kopaoniku ima dugu tradiciju, a svake godine ovaj planinski centar poseti veliki broj zaljubljenika u zimske sportove, kako stalnih turista, tako i novih putnika.

  1. Zlatibor

Zlatibor je najpopularnija planinska destinacija u zemlji i turistički centar koji vam osim skijanja zimi i raznih letnjih sdaržaja može ponuditi i dobru zabavu. Zlatibor je prilično urbanizovan, pun lokala i klubova koji ovu planinsku destinaciju čine izuzetno živom.

Smeštaj na Zlatiboru, kao i na Kopaoniku obuhvata široku ponudu različitih smeštajnih kapaciteta, ali su cene značajno više u odnosu na manje popularne centre.

  1. Tara

Za kraj smo ostavili prelepu Taru, Kraljicu planina. Premda je Tara pre svega popularna kao planisnka destinacija za letnji period godine, zimovanje na ovoj šumovitoj planini će vas oduševiti.

Na Tari postoje skijaške staze pogodne za skijaše različitih nivoa spremnosti, a sankanje je uključeno u ski-pass, što će oduševiti najmlađe. Za ljubitelje planinarenja, ovde postoji preko dvadeset obeleženih staza.

Preporučujemo da tokom zime posetite idilični Mitrovac na Tari, a možete i boraviti u nekoj od karakterističnih planinskih kućica. Što se smeštaja tiče, na raspolaganju vam je širok izbor različitih tipova smeštajnih jedinica.

 

Foto https://www.pexels.com

Prethodni tekstTeško je biti sportista, a još teže steći status najpoznatijeg
Sledeći tekstJS obeležila stranačku slavu Sretenje, na slavi i predsednik IO SNS Darko Glišić; Palma: Puna podrška predsedniku Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime