„NIŠVIL“ PRIPREMA DŽEZ MUZEJ

0

Osim muzike, filma i pozorišta na temu džeza, na ovogodišnjem Nišvilu bi, prema najavama direktora Ivana Blagojevića, trebalo da bude otvoren i prvi džez muzej, u Hamamu u niškoj Tvrđavi. Zbog para još nisu sigurni ko će sve nastupiti na niškom džez festivalu, ali kaže da je izvesno da će svirati bubnjar Omar Hakim. Blagojević kaže da su u toku pripreme za otvaranje prvog džez muzeja u Nišu, koji su inače vrlo retki i u Evropi. Trenutno se sanira Hamam i nabavljaju eksponati značajnih muzičara. Zasad nije precizirao koliko dugo će građani moći da posete muzej i da li će on biti aktuelan samo tokom trajanja džez festivala, jer je još sve u fazi pripreme.

Zasad je izvesno da će na Nišvilu svirati bubnjar Omar Hakim, jedno od velikih džez imena, kaže Blagojević, kao i Rejčel Zi, a napominje da će uskoro da najave i neka interesantna imena koje će publika u Nišu moći da čuje.

Iako je prethodnih godina ranije objavljivano ko će svirati na festivalu, Blagojević kaže da se ove godine malo kasni sa tim, jer još nisu potpisani ugovori sa izvođačima. Pregovara se sa gomilom bendova, kako kaže, ali sa ovim budžetom, koji planiraju da bude 63,5 miliona dinara, ne mogu da se očekuju “spektakularno velika imena”. To je zato što ispod 100.000 evra na tržištu nema mnogo izvođača koji su zanimljivi široj publici, pojašnjava, ali i zato što nisu hteli da menjaju koncept festivala i svedu ga na samo 4 koncerata.Da bi Nišvil ove godine mogao da se održi potrebno je, prema Blagojevićevim procenama, 63,5 miliona dinara, koje oni još nemaju, ali se nadaju da će uspeti da sakupe novac. Najveći finansijsku pomoć očekuju od građana Niša, odnosno iz gradskog budžeta, a konkurs su raspisala i ministarstva pa bi i od njih trebalo da dobiju koji milion.

juznevesti.com

foto: Vanja Keser

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime