Nebojša Petrović: Festival „Dani komedije“ je brend cele Srbije!

0
Završen je 48. pozorišni festival „Dani komedije“ u Jagodini. Vreme je da saberemo utiske. Upravo o tome popričali smo sa direktorom KC Nebojšom Petrovićem.
„Naravno da sam zadovoljan kako je protekao Festival. Najviše zbog toga što smo imali i veliki prateći program, koji je počeo od 9. marta. Ono što bih izdvojio su portreti, između ostalih i portret dobitnice nagrade „Zlatni ćuran“ za životno delo Ljiljane Dragutinović, zatim promociju knjige profesora Zdravkovića „Anegdote i zapisi iz pozorišnog života“, monografiju i promociju filma o Nebojši Glogovcu.“ kaže Petrović na samom početku.
Takođe je velika pažnja posvećena i programu za decu, jer, kako navodi direktor, pozorište nastoji da od malih nogu uvede decu u taj svet stvaralaštva, jer su oni njihova buduća publika.
Ipak, kao svoj najveći utisak sa festivala direktor pozorišta izdvojio je veliki broj akreditovanih novinara i urednika kulturnog programa kako televizijskih, tako i štampanih medija, koji su želeli da prisustvuju festivalu.
„Festival je od celokupne javnosti dobio samo pohvale. Jedinstven je po tome što je jedini u celosti vezan za žanr komedije, kao i po ocenjivanju publike. Odnosno, publika je ta koja bira najsmešniju predstavu.“
Da podsetimo, ove godine nagradu publike odnela je predstava „Tenor na zajam“. Uskoro će ova predstava ponovo biti izvedena pred jagodinskom publikom.
Svi glumci navode da im je jagodinski pozorišni festival vrlo značajan, a nagrada „Zlatni ćuran“ izuzetno draga.
„Glumci vole da ih publika pohvali, jer je to potpuno drugo gledište od onog koji ima stručni žiri. Jagodinska publika tačno zna kada treba da odreaguje i kojim delovima predstave treba dati značaj. Znaju da procene i pohvale kada neki glumac dobro iznese svoju ulogu.“
U odnosu na prošlogodišnji festival, mnogo više se radilo na samom žanru komedije. Apliciralo je 50 predstava, pa je selektor festivala, reditelj Nebojša Bradić, imao veoma težak zadatak – da izdvoji sedam koje će se takmičiti.
Novina festivala od ove godine je i časopis „Komedija“, koji prati dešavanja na polju komediografskih ostvarenja u Srbiji, život pozorišta i stvaraoce.
Najavljena je i izgradnja nove pozorišne sale.
„Izgradnja nove sale počinje ove godine i nadamo se da će sledeće godine festival „Dani komedije“ biti održan u novoj zgradi.“, kaže Petrović.
Od kolikog je značaja festival, govori i to da se radi na prikupljanju građe za formiranje muzeja Festivala.
„Koga god da pitate, od običnog čoveka, preko glumaca, do reditelja, svi će se složiti da je festival „Dani komedije“ brend, ne samo Jagodine, već i cele Srbije.“, zaključio je direktor Petrović.
T.P.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime