MEŠ Paraćin – naredne školske godine upisuje pet odeljenja

0

Mašinsko elektrotehnička škola u Paraćinu naredne školske godine upisuje profile u dva područja rada: Mašinstvo i obrada metala i elektrotehnika, odnosno pet odeljenja.

U narednoj školskoj godini paraćinska Mašinsko elektrotehnička škola upisuje pet odeljenja, u svakom odeljenju po 30 učenika. Četiri odeljenja su iz područja rada Elektrotehnika, i jedno odeljenje iz područja rada mašinstvo i obrada metala. Tri odeljenja su četvrtog stepena stručnosti, dva deljenja trećeg stepena. Što se tiče područja rada elektrotehnika to su odeljenja elekrtotehničar multimedija, elektrotehničar računara, elektrotehničar energetike i jedno kombinovano odeljenje trećeg stepena – elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje i elektroinstalater. Iz područja mašinstvo i obrada metala obrazovni profil -automehaničar.

Prema rečima direktorke škole Slađane Bogdanović, paraćinska Mašinsko elektrotehnička škola verifikovana  je za specijalističko obrazovanje:

Naša škola je verifikovana za za specijalističko obrazovanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i za školovanje vanrednih učenika. Što se tiče dokvalifikacije to znači da učenici koji su završili obrazovni profil određenog stepena žele da povećaju stepen obrazovanja mogu da upišu obrazovni profil iz bilo kog područja rada, s tim što polažu dopunske ispite, prekvalifikacija se odnosi na učenike koji su završili jedan obrazovni profil pa hoće da promene mogu da završe uz dopunske ispite i drugi obrazovni profil, a specijalističko obrazovanje se odnosi na odrasle osobe koji moraju da imaju dve godine radnog iskustva i nakon završetka specijalističkog obrazovanja dobijaju peti stepen strunosti. Naša škola je i akreditovana CISKO akademija, od 2017. godine. Dvojica naših kolega koji su sertifikovani instruktori organizuju online kurseve i ti kursevi su iz informaciono-komunikacionih tehnologija. Polaznici CISKO akademije po završetku dobijaju sertfikate koji su priznati u više od 100 zemalja, i za naše učenike je kurs besplatan.“

Inače, Po pravilniku koji je usvojen 26. januara 2018. godine učenici Mašinsko elektrotehniče i drugih stručnih škola po polaganju stručne mature mogu da upišu visokoškolske ustanove u skladu sa propisima koje te ustanove nalažu, dodala je direktorka MEŠ u Paraćinu Slađana Bogdanović.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime