JAGODINSKI PČELARI POSETILI GRČKOG PČELARA IZ LITOHORA

0

Pčelari iz Jagodine su posetili imanje grčkog pčelara Kotikasa Dimitrisa iz Litohora, grčkog sela ispod Olimpa. Dimitris tvrdi da pčelari Grčke mogu da žive od meda, koji je kvalitetan, ali da u njemu sve više ima meda iz Kine. Dimitris se isključivo posvetio proizvodnji meda. Ima 250 košnica i godišnje proizvede šest tona meda.

Njegov med je 60 odsto od belog bora a ostalo od biljke „paljuri“, za koji kaže da je veoma kvalitetan šumski med.

U martu bude i meda od badema, ali njega uglavnom pojedu pčele, objasnio je Dimitris pčelarima iz Jagodine, koji su posetili njegovo imanje pod Olimpom.

„Grčka, po kvadratnom kilometru ima najviše pčelara u EU, a samo na ovom području ima 400 pčelara ali samo 12 živi od pčelarstva“, rekao je Dimitris.

Pčelar iz Litohora nema stacionirani pčelinjak. On seli pčele na pašu. Za pčelarenje pod Olimpom kaže da je specifično zbog klime.

„Krećemo od nadmorske visine nula do 3.000 matra i svakih dvadeset dana, kako se penjemo ka vrhu planine, je proleće“, rekao je Dimitris.

Maloprodajna cena meda je od sedam do devet evra, na veliko 4,5 evra, dodao je on.

Grčki pčelari imaju problema sa plasmanom meda, a najveći problem je sa medom iz Kine, koji stiže raznim kanalima i meša se sa grčkim i prodaje kao „grčki med“, dodao je Dimitris.

Za razliku od Srbije, koja subvencioniše pčelare, „u Grčkoj toga nema“.

„Imamo subvencije od EU deset odsto na košnice ako ste veliki pčelar i imate registrovan pčelinjak“, objasnio je Dimitris.

Ako selite i imeta 150 košnica, „dobijete i mali procenat goriva za seljenje i to takođe od EU, od Grčke ništa“, dodao je Dimitris.

Napomenuo je, da su pčelari podno Olimpa ove godine imali dosta gubitaka „oko 50 odsto zbog oštre zime, ali ne treba isključiti ni bolest ‘varou'“.

Objasnio je da se opredelio za makedonsku vrstu pčele, koja je uspešnija u ovim uslovima, sa manjim brojem pčela ostvaruje veće prinose, manje troši hrane, otpornija je na bolesti.

Dimitris je pčelare Jagodine i Pomoravlja, koji su ovde doputovali 26. maja u organizaciji Skupštine grada Jagodine, detaljno informisao kako se i kojim lekovima leči pčela, kako sam sprema lekove, kako razrojava pčele, koje ramove i satne osnove upotrebljava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime