Jagodina, Paraćin, Svilajnac spremni za „prvomajske goste“

0

Iako vremenska prognoza nije obećavajuća, gledamo u nebo i nadamo se da će se ipak desiti čudo i da će osvanuti lepo prvomajsko jutro, te da ćemo moći da odemo na uranak.

Oni odvažni su verovatno uveliko napravili planove, a za one koji se još uvek predomišljaju i razmišljaju, imamo nekoliko lepih predloga. Možda vas ova mesta nateraju da ipak krenete sutra na izlet u prirodu, bez obzira na rizik da možete pokisnuti.

U Jagodini svakako najpopularnija izletišta su Potok i Rusko groblje. Potok sa svojom atrakcijom u vidu veštačkog vodopada, nudi vam i zaklon pod „pečurkama“. A svakako ćete uživati u lepoj prirodi i izgubiti pojam o tome da se zapravo nalazite u gradu. Tu se nalazi istoimeni restoran u kom možete otići na ručak ako se odlučite da ipak ne raspaljujete roštilj.
Rusko groblje je takođe park pun zelenila. Ispod krošnji drveća pronaćićete prijatan hlad, mir i tišinu. Međutim, ovde nema „pečurki“ i stolova za sedenje, tako da obavezno ponesite ćebe na izlet.
U okolini Paraćina nalazi se reka Grza, koju mnogi vole zbog njene divlje prirode i lepote. Na ovoj reci nalaze se dva jezera, koja su bogata pastrmkom, pa su vrlo atraktivna za ribolovce. Grza postaje sve popularnije mesto za izlete, kako domaćim turistima, tako i strancima, pa ne sumnjamo da će veliki broj ljudi odlučiti da uranak i Prvi maj provedu upravo na ovoj reci.
U blizini Paraćina nalazi se još jedno poznato izletište – Sisevac. Ovo mesto u kotlini Kučajskih kotlina bogato je termomineralnim vodama. Takođe ovde se nalazi i malo poribljeno jezero.
Kada ste u Paraćinu, obavezno posetite i manastir Svete Petke.
Ako krenete put Svilajnca, nikako nemojte da propustite posetu Prirodnjačkom centru. Ovih prazničnih dana imaju veoma raznovrstan program, koji je naročito interesantan za decu.
U blizini Despotovca nalaze se prelepa mesta: Krupajsko vrelo, vrelo Mlave, a najveći utisak na posetioce uvek ostave Lisine vodopadi, vodopadi Veliki Buk i Prskalo. U neposrednoj blizini je i Resavska pećina.
Izbor je veliki, odluka je vaša. Još samo da nas vreme posluži.
T.P.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime