I MLADI ALBANCI TRAŽE SRPSKI PASOŠ

0

Albanci svakodnevno dolaze u opštinu Gračanica sa zahtevom za izdavanje uverenja o državljanstvu Republike Srbije, koji su im neophodni za dobijanje srpske lične karte, odnosno pasoša, izjavio je Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa Grada Prištine, sa sedištem u Gračanici.

On je, potvrđujući pisanje prištinskih medija, istakao da po srpska dokumenta dolaze Albanci različite starosne dobi i obrazovnog profila, a što se tiče Gračanice, dolaze uglavnom stanovnici sa područja Prištine.

Osim onih koji već imaju srpska dokumenta i dolaze da ih produže, ima i dosta mladih Albanaca koji prvi put dolaze sa tim zahtevom, kaže Karadžić.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije objašnjavaju da Albanci sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji mogu da dobiju pasoše Koordinacione uprave, ali su im za putovanje u mnoge zemlje, ipak, neophodne vize.

Međutim, sa ovim pasošima Albanci mogu da putuju u zemlje koje ne priznaju kosovska dokumenta, poput Grčke i Španije.

Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika dodaju da Albanci podnose zahteve za srpska dokumenta još od 1999. godine, ali i da najveći broj njih koji rade u zapadnim zemljama ima pasoše države Srbije.

Autor: Kurir.rs/Večernje novosti/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime