U JAGODINI ČIŠĆENJE BELICE

0

Čišćenje i uređenje korita Belice kod Jagodine je pri kraju. Velike količine mulja, peska i zemlje izvučene su iz rečnog korita, čime je smanjena opasnost od mogućih poplava. Uređenje je koštalo oko trideset miliona dinara. Sada deluje bezazleno i pitomo, pa ipak reka Belica ima nezgodnu ćud i u nekoliko navrata pretila je da poplavi Jagodinu. Poslednji put u ovo vreme 2014. Od septembra prošle godine u rečnom koritu su teške građevinske mašine koje skidaju i odvoze nanose taložene poslednju deceniju. Korito vraćaju u prvobitno, projektovano stanje u dužini od 3 i po kilometra toka kroz gradsku zonu.

„Količina materijala je oko 15 hiljada kubika i lokalna samouprava nam je obezbedila gde će taj nanos da se izveze“, Zorica Cvetković, „Srbijavode“.

Vreme je idealno za radove, vodostaj nizak i kompletan posao biće završen za desetak dana.

„Nadamo se da posle ovog proticaj biće bolji da neće dolaziti do tolikog nanosa , ali ipak treba svi da vodimo računa i lokalno stanovništvo i mi i svi ostali koji učestuju u tom delu grada“ kaže Aca Banković, Vodoprivredno preuzeće iz Ćuprije.

Usko grlo na Belici kroz Jagodinu je upravo ovaj most, Jagodinci ga zovu Kameni, a da je to tako pokazalo se 2014. kada je Belica prelivala preko njega.Zapravo regulacija u ovom delu toka nikada i nije završena do kraja, upravo zbog starog mosta.

Novi most na jednoj od najprometnijih gradskih saobraćajnica još je u domenu planova, a valjalo bi najpre rešiti imovinske odnose u okolini. Razmatra se i mogućnost izgradnje parkirališta iznad toka reke u blizini Bolnice, što bi rešilo problem hroničnog manjka parking mesta u toj zoni.

rts.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime