Paraćinskoj porodici, Gorancima Jakupi koja više od 60 godina živi u ovom gradu gde su i poslednja dva kolena familije rođena, razbijena su stakla na semenkari. Policijska Uprava Jagodina je saopštila da je policija protiv dve maloletne osobe podnela prekršajne prijave zbog kamenovanja kioska.

-Ne mislimo da su građani Paraćina protiv nas, tu smo rođeni mi i naša deca i živimo sa njima od 1949 godine, ali uvek ima ljudi koji ne rasuđuju i koji su zatrovani nacionalizmom. Napili se momci, huligani, ništa posebno, nisu krivi Paraćinci. Nažalost mnogo veća beda nas je snašla jer smo u proteklih nekoliko godina morali da zatvorimo sve radnje zbog nemilosrdnosti raznih inspekcija – priča Feriz Jakupi (51) koji trenutno prodaje kokice na ulici i ističe da ima sve dozvole za taj posao i plaća sve poreze.

Kamenovanje kioska porodice Jakupi dogodilo je u noći između 1 i 2 decembra, ali javnost o tome nije obaveštavana, te je Alternativni parlament građana rezigniran odsustvom reakcije uputio saopštenje.

– Jakupi je stara porodica u Paraćinu. Nikome nikada nisu ništa loše učinili. Začudila nas je tišina u javnosti, odnosno stranke, državni organi, udruženja i pojednici su ostali nemi. Ovo je jedini incident južno od Beograda u kome su polupana dva lokala porodice Jakupi – priča predsednik te NVO Milan Ilić.

Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović rekao je da ovu porodicu svi poštuju i cene, tako da ovaj incident svakako nema baš ništa sa nekakvim neprijateljstvom građana prema ovoj porodici.

-Na primer, koliko se sećam za ovih četrnaest godina i pored činjenice da je iz centra grada uklonjeno na desetine kioska, za ovu lokaciju u glavnoj ulici nikad se niko drugi nije pojavio na javnom pozivu sem ove porodice. U isto vreme lokacije neposredno pored dostizale su astronomske zakupnine. Prosto svi znaju da oni ovde rade i da je to porodična firma sa decenijskom tradicijom pa nikom nije palo na pamet da se tu na bilo koji način meša. Nikakve informacije o ovom događaju nije ni bilo, posebno ne da je reč o događaju koji se može povezati sa skorašnjim dešavanjima u Vojvodini, pa niko nije ni mogao da reaguje. Iz vesti nije potpuno jasno da li je reč o incidentu sa nacionalističkom pozadinom ili o izgredu maloletnika uz malo medijskog senzacionalizma, pa bi pre konačnog zaključka to najpre valjalo razjasniti. U oba slučaja tragično i žalosno. U svakom slučaju, sve jedno da li su razbijena stakla posledica delovanja „običnih“ huligana ili izgrednika „inspirisanih“ skorašnjim nemilim dešavanjma, moja podrška porodici Jakupi, rekao je Paunović.

 

Nema komentara