DVE DEVOJČICE SE POBILE, MAJKA JEDNE OPTUŽILA DRUGU DA JE UČESTVOVALA U TUČI

2

Majka četrnaestogodišnje devojčice M.M. iz Jagodine, prijavila je policiji slučaj vršnjačkog nasilja i podnela tužbu za nasilničko ponašanje protiv majke druge devojčice stare 13 godina. Prema njenim rečima, u Sutjeskoj ulici u Jagodini došlo je do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna između dece u koji se umešala majka jedne od njih.

„Devojčica je pozvala moju ćerku da izađe ispred bilijar kluba kako bi raspravile sukob koji su imale. Ona je izašla i videla nju u pratnji majke. Počele su oštre reči sa obe strane i svađa. Umesto da kao roditelj postupi smireno i pedagoški, majka je učestvovala u svađi i na kraju je došlo do tuče u kojoj je majka držala moje dete i podstrekivala svoju ćerku da je udara, što je njena ćerka i uradila. Obe su tukle moju ćerku i deca koja su tu bila, sve su videla. Pale su na ulicu i nastavile da se rvaju i tuku. Deca koja su izašla iz kluba obavestila su me o tome i ja sam došla. Odvela sam ćerku kod lekara gde su ove dve već stigle. Ispalo je da je moje dete tuklo obe. Međutim, mom detetu je ukazana pomoć i lekari su konstatovali povrede. Kao roditelj sam u šoku i ne mogu da shvatim šta se dogodilo. Umesto da me je kao roditelj žena pozvala da porazgovaramo o sukobu između dece, ona je došla da drži moju ćerku dok je ova bije. Podnela sam tužbu, slučaj prijavila policiji, dete sam ispisala iz škole i šaljem je kod oca u inostranstvo gde će nastaviti školovanje, jer sam zabrinuta za njenu bezbednost“ kaže M.M.

Upućeni u ovaj slučaj kažu da majka druge devojčice tvrdi da se ništa od ovoga nije dogodilo i da su zapravo njih dve žrtve u celoj priči. Ona je takođe najavila tužbu protiv njih za nasilničko ponašanje.

Slučaj se dogodio van škola koje ova deca pohađaju, a radi se o dve centralne gradske škole u Jagodini. Tokom prošle godine u Srbiji je povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja.

Direktorka OŠ „17.oktobar“Biljana Milanović kaže da škola nije odgovorna za ono što se dešava van ustanove.

„Upoznati smo sa ovim slučajem, obavili smo razgovor sa devojčicom od 13 godina koja je naš đak. Uradimo smo ono što je naša dužnost, ali mi ne možemo da budemo odgovorni za ono što se dešava van škole. Pitanje je šta ta deca rade u to doba, oko ponoći napolju. Ali to nije pitanje za nas“ rekla je Milanović.

Na pitanje da li vršnjačkog nasilja ima više nego ranije, ona je rekla da nema takav utisak.

Kako kaže predsednica Saveza učitelja Republike Srbije Nataša Nikolić Gajić, sasvim je sigurno da je u školama potreban i veći broj pedagoga i psihologa, i svih onih koji učestvuju u radu škola, jer svako ima svoj posao i deo odgovornosti.

– Međutim, nisam sigurna da bi se samo većim brojem stručnih saradnika nasilje smanjilo. Moj lični stav je da sa decom treba raditi mnogo ranije na uspostavljanju vaspitnih normi jer kada oni u sedam godina dođu u školu, već imaju usvojene obrasce ponašanja, tako da mi kroz njihovo školovanje praktično gasimo požar – navodi ona.

 

2 KOMENTARA

  1. Poznajem jednu od devojcica, i mogu da kazem da je dosta slobodnog ponasanja. Ima 14 god, a izgleda, sminka se, oblaci i farba, kao da joj je 25 god. Za sve ima podrsku majke.
    I ne razumem, zasto sada na kraju 8razreda, majka je ispisuje iz skole i salje u inostranstvo. Ona nije maltretirana u skoli i od strane skolskih drugova vec ima sukob van skole sa devocicom iz druge skole…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime