DRUGI MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP “FILOZOFIJA MEDIJA“: „MEDIJI I KONFLIKTI“ U JAGODINI I KONČAREVU

0

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, juče je održana konferencija za medije povodom drugog međunarodnog naučnog skupa FILOZOFIJA MEDIJA: MEDIJI I KONFLIKTI, koji će biti održan od 12. do 14. septembra 2018, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini  i u Hotelu “Alfa“ u Končarevu.

divnaNa konferenciji su u ime Programskog i Organizacionog odbora govorili prof. dr Divna Vuksanović, predsednica Estetičkog društva Srbije i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, prof. dr Dragan Ćalović, dekan Fakulteta za umetnost i dizajn u Beogradu, prof. dr Marko Đorđević, koordinator za odnose sa javnošću Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i doc. dr Vlatko Ilić sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Posle višegodišnjeg održavanja na hrvatskom ostrvu Cres, ovaj naučni skup je prošle godine preselјen u Srbiju, na Fakultet pedagoških nauka u Jagodini i u Hotel ’’Alfa Spa Resort’’ u Končarevu gde će se i ubuduće održavati.

Osnovna vizija je postaviti temelјe jednog drugog/drukčijeg promišlјanja medija, koji bi otvorili nove pristupe u sagledavanju aktuelne medijske problematike, a kroz ukrštanje iskustava, znanja i uglova posmatranja, razvijanih u okvirima posebnih društveno-humanističkih disciplina, poput filozofije, teorije medija, antropologije, filologije, teorije umetnosti, teatrologije, sociologije, komunikologije, teorije književnosti, itd.

Razvoj medija i komunikacijskih tehnologija tokom dvadesetog i prvih decenija dvadesetprvog veka, tekao je paralelno sa pridavanjem sve većeg značaja medijatizaciji konflikata. Zainteresovanost medija za konflikte opredelila je glavne tokove medijskih diskursa, načine uobličenja agende i dizajniranja vesti, pristupe u izveštavanju, ali i samo poimanje činjenica (istine). Tumačenje konflikata kao snažne uporišne tačke u dramatizovanju medijskih sadržaja, uokvirenje i kontekstualizacija izveštaja sa kriznih područja, iznošenje komentara i postavljanje interpretativnih okvira za moguće tumačenje, omogućilo je da mediji postanu (sa)učesnici konflikata na planetarnom nivou. Uočavajući značaj i aktuelnost ove problematike, ovogodišnja konferencija Filozofije medija biće organizovana upravo na temu Mediji i konflikti.

Učesnici konferencije su uputili poziv zainteresovanima, izrazivši očekivanja da će ove godine biti oko sedamdeset učesnika iz zemlje i inostranstva. Oni su najavili i bogate prateće sadržaje u okviru ovog skupa; izložbu umetničkih slika akademskog slikara Vladislava Šćepanovića, izložbu radova umetničke grupe C-4 iz Beograda, projekcije autorskih filmova studenata Dramskih umetnosti u Beogradu, koncert benda Filozofija Medija, nastup di-džejeva Nebojše Atanackovića – Jazzmatea i Milića Bugarčića – Spacewalkera, poetske performanse, hedonistička popodneva i prezentacije vina iz jagodinskog kraja, degustacije čokolade, večeri salse i baćate pored bazena.

Organizatori ovog naučnog skupa koji podržava i Ministarstvo prosvete i nauke su; Estetičko društvo Srbije, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, NVO “Mladi grašak“ za umetnost, kulturu i društvena pitanja, uz partnersku saradnju sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, Srpskim filozofskim društvom, Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, Istraživačkim medijskim centrom iz Podgorice, NVO Balkanološkim istraživačkim centrom iz Banjaluke i Agencijom “Serbika“ iz Beograda.

Detaljnije informacije, pozivno pismo i prijavni obrazac za učestvovanje na ovom naučnom skupu, možete preuzeti na zvaničnom blogu konferencije: https://filozofijamedija2018.weebly.com/ .

pr tekst

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime