DIREKTOR VMŠSS POKAZAO ZUBE

0

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena po 28. put u Ćupriji pod sloganom“ Zdravi zubi u zdravoj porodici“ , direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija, dr sci. med. Hristos Aleksopulos osmehom `pokazao zube` sa porukom da su zdravi zubi pola zdravlja. zubDirektoru je dodeljena zahvalnica ispred Doma zdravlja Ćurija za angažovanje i saradnju na manifestaciji.
Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji daje veliku pomoć i saradnju ovoj manifestaciji zdravlja. Direktor Aleksopulos ističe da zdravlju usta i zuba mladima ne treba pridavati značaj samo dok traje manifestacija, već tokom cele godine jer su, kako on kaže, mladi sadašnjost i budućnost društva, resurs inovacija i pokretačka snaga društva.
U okviru obeležavanja sprovedena je anketa o higijeni usta i zuba na gradskoj pijaci u Ćupriji na štandu Visoke medicinske škole strukovnih studija, a učesnicima su podeljene paste, četkice i žvake. Usledilo je predavanje doktorke Branke Marić Martinović, specijaliste opšte stomatologije, pod nazivom Oralna higijena i komplikacije karijesa, a Nataša Stojanović, viša medicinska sestra, je prikazala demonstraciju pravilnog pranja zuba nakon čega su obavljeni preventivni pregledi studenata u školskoj ambulanti.

Rezultati ankete su pokazali da ispitanici zube peru redovno ali ne i da odlaze kod zubara. Razlozi su uglavnom organizacioni i ekonomski. Ciljevi nedelje zdravlja usta i zuba su upravo da se privuče pažnja na značaj zdravlja usta i zuba kao važne komponente opšteg zdravlja, kako bi se informisalo stanovništvo o metodama za sprečavanje oralnih bolesti i pruži podsticaj za njihovu široku primenu: da se mobilišu svi segmenti društva, da prema svojim obavezama i mogućnostima daju doprinos promociji, unapređenju i očuvanju opšteg i posebno oralnog zdravlja, a da se doktori stomatologije motivišu kako bi primenjivali integrisani pristup u terapiji oralnih bolesti.
Besplatni stomatološki pregledi nailaze na veliko odobravanje studenata, a primer Visoke medicinske škole strukovnih studija može da posluži i drugim visokoškolskim ustanovama. Iz ove škole, kaže direktor Aleksopulos, izlaze stručni medicinski radnici koji su osposobljeni da na pravi način u svom radu pruže medicinsku pomoć onima kojima je potrebna. Zato ćemo svaku akciju koja je u interesu zdravlja mladih sa zadovoljstvom podržati, jer naš slogan je „Ulaganje u zdravlje mladih je ulaganje u budućnost“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime