Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Na Zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi obilaze groblja.

Na grobovima se pale sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za umrle. Ukoliko ne postoji mogućnost da se obiđe grob umrlog, njemu parastos može da se služi i u crkvi.

Na Zadušnice se vernici mole za pokoj duša umrlih.

Uvek padaju u subotu, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, subotu proveo u grobu.

Običaj u Srbiji je da se na zadušnice na groblje odnosi hrana, koja se servira na grobu.

U nekim mestima na grob se iznosi žito, negde se peku kolači, takozvane prosfore, nosi se pita, pecivo.

Na groblje se iznose i kafa, voda, rakija, pivo i vino… U nekim mestima služe se kuvana jaja i pečenje.

Pravilo je da se nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

Veruje se da hranu sa groba ne valja odbiti, jer se smatra za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi je neko odbio. Dovoljno je da se uzme makar zalogaj.

Saobraćaj ka svom grobljima, danas će biti pojačan, pa se očekuju i gužve.

Nema komentara