ZMAJEVE DEČJE IGRE – JOŠ JEDNA NAGRADA PEĐI TRAJKOVIĆU

0

Peđa Trajković, književnik iz Jagodine, ilustrator, dramski pisac, satiričar i pesnik nastavlja svoj prolećni niz velikih i  značajnih nagrada i priznanja. Podsetimo, počelo je krajem marta prvom nagradom Radio Beograda za dramu za decu „Bubice“, nastavilo se u aprilu nagradom Večernjih novosti  za najbolju knjigu za decu u 2015. godini – zbirku pesama „Svakog petka, utorkom u sredu“, a onda i naročitim priznanjem, Poveljom za veliki doprinos i razvoj stvaralaštva za decu na prostoru bivše Jugoslavije, pod imenom “Princ dečjeg carstva”.
zmajeve decje igreNajnovija nagrada dolazi iz Novog Sada. Na sednici Upravnog odbora Međunarodnog centra književnosti za decu “Zmajeve dečje igre” , održanoj 5. Maja ove godine, odlučeno je da  Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu pripadne Peđi Trajkoviću.

Povelju za životno delo dodeliće se već legendarnom  Mošu Odaloviću, a Politikinom zabavniku Nagrada za popularisanje književnosti za decu. Zmajev pesnički štap ide u ruke pesniku Goranu Novakovu koji će imati čast da otvori  59. Zmajeve dečje igre.

Nagrade dobitnicima će biti uručene 8. Juna u kući Čika Jove Zmaja u Sremskoj Kamenici, na otvaranju Igara.

Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu prvi put je dodeljena 1970. godine Dušanu Radoviću, sledeći dobitnik bio je Branko Ćopić, pa Ljubivoje Ršumović… dobijali su je Dragan Lukić, Mika Antić, Brana Crnčević, Milovan Vitezović… a poslednjih godina i Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Uroš Petrović i predstavlja jedno od najvećih priznanja koje se u oblasti književnosti za decu može dobiti u našoj zemlji.

 

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime