Tribina „Uticaj ambalažnog otpada, neutrošenih pesticida i neutrošenih rastvora pesticida na životnu sredinu i obradivo zemljište“ u sali Pomoravskog okruga

0

Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine sprovodi trogodišnji projekat „Zeleni incubator” koji ima za cilj da osnaži kapacitete organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima zaštite životne sredine.

U okviru programa podrške „Snažno zeleno “Mladi poljoprivrednici Srbije (MPS) u saradnji sa Centrom za savremenu edukaciju i komunikaciju (CSEK) otpočeli su sa realizacijom projekta „Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno odgovorno“.

Ovaj projekat ima za cilj da informiše i edukuje poljoprivredne proizvođače o procesu uklanjanja opasnog otpada, nastalog nakon tretiranja biljnih kultura, kao i da sačini predlog za izmenu i dopunu lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Jagodine.

         Glavne aktivnosti projekta usmerene su:

  • Edukaciju poljoprivrednika o pravilnom postupanju sa otpadnom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja,
  • Unapređenje sistema upravljanja ovom vrstom otpada kroz pronalaženje adekvatnog operatera (koji poseduje odgovarajuće dozvole i odobrenja, i koji može da izda odgovarajuće potvrde poljoprivrednicima potrebnih za konkurisanje za sredstva kod EU fondova kao šti je IPARD mera podsticaja ili standardizacija proizvodnje kroz GlobalG.A.P).
  • Implementacija predloga u Lokalni plan upravljanja otpadom grada Jagodina za period 2020.-2030., sačinjenih kroz Projekat.

Edukativna komponenta projekta biće sprovedena organizovanjem Informativno-edukativnih tribina, a prva takva tribina zakazana je za 31.10.2020 godine sa početkom u 18 časova u Sali pomoravskog okruga u Jagodini.

Na tribini pod nazivom „Uticaj ambalažnog otpada, neutrošenih pesticida i neutrošenih rastvora pesticida na životnu sredinu i obradivo zemljište“ će se govoriti o uskoj povezanosti problema adekvatnog upravljanja ambalažnim otpadom od sredstava za zaštitu bilja, sa mogućnostima korišćenja podsticajnih sredstava iz IPARD programa i sertifikacije proizvodnje kroz GlobalG.A.P standard.

Pozivaju se poljoprivredni proizvođači koji žive i rade na teritoriji grada Jagodine uključujući 52 sela, da se uključe i dođu na tribinu, kako bi saznali sve detalje o ovoj sve aktuelnijoj temi.

Oliver Aleksić – koordinator projekta

Tel: 060 5305041

 

Prethodni tekstVLASNIK „PRESTIŽA“ POMOGAO RADNIKE S 15.000 EVRA
Sledeći tekstTRI NOVA SLUČAJA KORONE U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime