U PEDESETOJ MI SE DESILA LJUBAV NA PRVI POGLED

5

Gordana Radojković je jedna od hiljade žene koje su u zrelim životnim godinama, ostale same. Naime, posle razvoda od čoveka sa kojim je bila skoro 30 godina, nakon što su deca Milena i Dimitrije otišli na fakultet, posle jednog ušuškanog života sa poznatim jagodinskim lekarom, ostala je sama u 47. godini

5

-U životu mi je sve išlo redom. Povučena, poslušna, vredna. Na ponos i diku roditeljima, nastavnicima i prijateljima. U Jagodinu sam iz Beograda došla iz ljubavi, jer nije važno gde, već sa kim živiš. Moj muž je bio i moj prvi dečko, sa njim sam bila od 16. godine. Volim ovaj grad, imam divne prijatelje, doživljavam Jagodinu kao svoj grad. Engleski sam upisala jer sam želela da radim ovo što sam radila celog života, podučavala decu. Ja sam žena koja je uvek imala mušku glavu u kući. Autoritativan otac, pa onda stariji brat koji je moj život, a zatim suprug koji je bio glava kuće, a ja sam vaspitana ,,muž pa Bog,,. Uvek sam bila zaštićena i ušuškana. Odjednom sam ostala sama, priča Gordana.

U isto vreme je izgubila i posao, Radnički univerzitet na kome je predavala ugašen je.

,,Moram da kažem da mi je život spasila prijateljica, psiholog u osnovnoj školi, Cica Šumar. Onog momenta kada sam shvatila da se razvodim i da se porodica raspada, ja sam je pozvala i ona mi je pomogla da sve svoje snage izvučem i krenem ponovo. Ja sam bila u senci, nikada nisam dala sebi prostora da se razmahnem, ali moram da kažem da sam imala jako kvalitetan brak i da sam od bivšeg supruga mnogo naučila. Emocija koju sam tada posle razvoda, osećala, bio je strah.

7Goca uz osmeh kaže ,,Vanilice su mi takođe spasile život“ jer je pravljenje ovog kolača za Dimitrija koji je bio srednjoškolac, tada za nju bila radna terapija.

-Razvod u mom rečniku nije postojao. Danas na sve gledam drugačije, danas znam da čovek ne treba da živi sa nekim ako mu nije lepo. Moja poruka svim ženama je da MORAJU da budu ekonomski nezavisne. Ja sam išla u Beograd da radim kao dadilja, držala sam privatno časove, nisam imala izbor. Borila sam se i to me je ponovo postavilo na noge.

Kada je napunila 50 godina, Gordana nije očekivala ono što je sledilo, najmanje je to očekivala.

-Ja volim da citiram divnu mladu ženu Svetlanu Slijepčević koja kaže “Ja verujem u divne velike ljude, zato ih i srećem“. Kada smo se sreli, ON i ja, mi se nismo upoznali, mi smo se prepoznali. Sreli smo se na Zlatiboru. To je bila ljubav na prvi pogled, u mojoj pedestoj godini! Zaprosio me je kada smo posle Zlatibora, proveli vikend zajedno. Odmah. Bilo mi je teško da kažem deci, ali kada sam krenula autobusom za Švajcarsku prvi put, oni su me sačekali u Beogradu da se pozdravimo i poklonili mi knjigu ,,Samo napred“. Ogromnu podršku sam imala od dece. Veoma sam zahvalna na tome.

Gordana kaže da je osetila sreću kada je stupila na tle Švajcarske, na tle čarobnog grada Vevea. ON ju je sačekao sa buketom ruža.

– Prvo sam bila samo srećna a onda me je opet sačekala gomila košulja za peglanje, doručak, ručak, večera i gomila sudova, javljanje i nejavljanje kad ideš i kad se vraćaš (ako ikada negde i odeš bez njega). Međutim, sve je bilo drugačije, ON je onaj koji te voli, koga inspirišeš onoliko kao i on tebe i kome si ti i koji je tebi, najmoćniji afrodizijak jer ljubav je umna igra…osetila sam ljubav u svoj svojoj veličini!

1Švajcarska je takođe bila san, mada, istina, drugačiji…

-Kad kažeš Švajcarska, pomisliš na čokoladu, satove, sir i banke, na bogatstvo, red i mir. Kad si u Švajcarskoj to znači stres, red i nemir. Jer – ne tuširaj se posle 22h (komšije spavaju), odvajaj đubre u posebne kese i bacaj u posebne kante, auto parkiraš samo sat vremena ili dva i onda ga premeštaš. Kad primiš platu, potrošićeš je celu na račune, takse i hranu i na odeću na rasprodajama. Ako želiš da uštediš, radićeš još najmanje jedan dodatni posao a to znači radno vreme od 12 sati najmanje. Ovde nemaš život, imaš posao i spavanje. Ljubav je i kad ne razumeš ljude koji žive oko tebe ali si tu jer voliš onog sa kim živiš. Ljubav su i prljavi sudovi i neuređeni nokti i kosa i nehaj što ti je frizer preskup (odjednom ti to više i nije tako važno) i primedba na račun dobro-neopeglanih košulja. Jer voliš dečaka zarobljenog u telu zgodnog mišićavog čoveka. Jer osećaš njegovu ljubav i njegov stav, napisala je Gordana u svojim privatnim beleškama koje smo ovom prilikom iskoristili, naravno uz njeno odobrenje.

Njen novi partner ima dvoje dece, za koje Goca kaže da ih je prihvatila kao svoje. Odmah se snašla, predaje engleski u Veveu, čuva decu. Čeka je drugo venčanje.

-Rekla sma da se nikada u životu neću udati, ponovo. Živela sam sama, ali ja nisam tip koji voli da život provede sam. U planu je venčanje, još nismo precizirali. Proces dobijanja papira nije lak ni brz. Mi smo po karakteru jako slični, razumemo se, lako smo se dogovorili o svemu. Zapamtite, sve je moguće, ali neophodno je otvoriti svoje srce i dušu ma šta da ste prošli. Samo otvorenog srca čovek može da doživi ljubav ponovo i da živi svoju bajku i svoj san. Ja sam srećna žena – kaže Gordana Radojković, a to nije ni morala da kaže, njoj se na licu sve vidi. Sija.

2

ŽIVOT NE POČINJE U PEDESTIM, ALI SE I NE ZAVRŠAVA

-Prvo moje proleće posle razvoda koje sam provela u Beogradu, našla sma se sa prijateljima iz mladosti, pijemo kafu na Kalemegdanu i ja razmišljam kako sam nedeljom u mom prošlom životu, UVEK išla na pijacu, kuvala nedeljni ručak, imala ustaljeni raspored. A gledaj me sad kako uživam! A kaže mi drugarica ,,i svim silama si se trudila da ono pre, taj život ranije, zadržiš“. Zaista. Moj savet za žene je, okružite se drugaricama! Jer život ne počinje u četrdesetim i pedesetim ALI SE I NE ZAVRŠAVA.

Tekst i foto Anita Mitrović

Prethodni tekstRADNICI TOPLANE SANIRALI KVAR U ULICI ĐURE JAKŠIĆA
Sledeći tekstJAGODINSKA ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA NA EVROPSKOM FESTIVALU

5 KOMENTARA

 1. Једна мала измена у тексту!Тај познати лекар из Јагодине никада не би био то што јесте да није било Гордане.Гордана је била „чувар“ из сенке.Врло је јака,да није не би било свега овога!А бог чува такве и пошаље им подршку кад треба.А Гоци је подршка стигла.Заслужила ју је.

  • E bas si ga lupio. Svako radi na sebi. Tudje zasluge ne prisvajaj nego ulazi u sebe pa budi uspesan. Ne kiti se tudjim uspehom da ni prikrio svpje propuste. Lepo je ponovo doziveti ljubav,ali neka to bude poenta price a ne poruka bivsem muzu. Za mene je ceo text dokaz pritajenog besa i nezadovoljstva. Uspesno su ziveli ,uspesno se rastali,uspesno nastavili svoje zivote. Lecenje komplexa je samo znak da je Djple Balasevic bio u pravu..
   „…dzaba bilo konja vranih,na livadi razigranih….KADA NISAM S’ONIM KOGA VOLIM..
   Inace Goca je dobar covek i zelim joj sve najbolje.

   • Poštovani Dušane Ti si se nalupetao, doktor na čijoj si strani je mozda poznat ( Jagodina je malo mesto) ali nije uspešan: rasturio porodicu, više njih je ostavio da pate ( čovek kada ima familiju nije više „svoj“ i treba da ima odgovornost i prema ostaku porodice čiji je deo) a ne da kada kao bilo koji balavac sretne osobu počne da peva tu Balaševićevu pesmu. Znate ko je uspešan? Vaš predsednik Jagodine koji je sa svojom zenom od 15-te godine, svi znamo da je on i poznat i uspešan i izvan Jagodine za razliku od vašeg doktora koji je mozda poznat samo u Jagodini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime