ŽIVA ĐORĐEVIĆ: NA „DARU“ SE DUGO ČEKALO ZBOG CENZURE ILI AUTOCENZURE

0

Filma „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenarise Nataše Drakulić koji govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac, izazvao je veliku pažnju u srpskoj javnosti. 

„Mnogo je vremena trebalo da prođe da se ispriča ova priča inače ispričana kroz vizuru jedne devojčice koja prolazi kroz sav pakao ne samo rata već i jednog teškog zlokobnog mesta poput logora. Zverstva zamenjuju čovečnost jer čovečnosti u logorima NDH nije ni bilo. Na kraju filma olakšanje je što ta devojčica izlazi iz tog pakla ali to otvara mnoga pitanja, pre svega zašto su deca morala da stradaju samo zbog toga što su bila druge nacionalnosti, druge vere i ono što nas ostavlja zapitanim je da li se to može ponoviti? Film ostavlja svakome od nas da razmisli o prošlosti kako nam se slične stvari ne bi desile u budućnosti“ kaže Živorad Živa Đorđević, jagodinski publicista. 

On dodaje da Srbi nisu imali do sada snage da ispričaju priču o Jasenovcu.

„Zašto ranije nismo imali snage da ispričamo ovu priču to ne znam, da li smo bili cenzurisani ili sami bili podložni autocenzuri. Lordan Zafranović snimio je izuzetan film na ovu temu „Okupacija u 26 slika“ koji me je davno ostavio bez reči. To je umetnički film, biser kinematografije“ dodao je Đorđević.

A.Đ.


Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime