ZEMLJOTRES SE OSETIO I U SRBIJI

0
Zemljotres snage pet stepeni po Rihterovoj skali pogodio je juče u 15.10 Skoplje, sa epicentrom na dubini od oko 10 kilometara na Skopskoj Crnoj Gori, oko 40 kilometara od granice sa Srbijom.Oko 50 gradjana Skoplja je povredjeno u zemljotresu, javila je kablovska Televizija Nova.

Precizira su da su oni zadobili lakše povrede, posekotine, ali i lomove ruku i nogu kada su pokušali da napuste stanove nakon zemljotresa jačine od 5,3 stepeni. Neki su u strahu sa nižih spratova iskali iz zgrada.

Zemljotres nije izazvao veću materijalnu štetu, oštećeno je nekoliko automobila od maltera koji je otpadao zgrada, a na jedan automobil je pao deo odžaka.

Veliki broj gradjana Skoplja se u strahu od zemljotresa nalazi van zgrada i po parkovima, a veliki trgovinski centri su evakuisani. Roba je u nekim prodavnicama pala sa rafova.

Najjači potres, čiji je epicenter bio kod Skoplja, osetio se i u drugim delovima Makedonije, u Velesu, Kumanovu, Bitolju.

Prethodno su u glavnom gradu Makedonije, juče oko sedam sati, zabeležena dva zemljotresa jačine 3,9 i 2,2 stepena, prema Seizmološkoj opservatoriji u Skoplju. Prema nekim medijima, zabeležno je ukupno 15 potresa.

Dežurni seizmolog Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Dejan Dragojević rekao je agenciji Beta da se potres osetio i u Vranju, Kruševcu, Zaječaru, Nišu, pa i u Beogradu, uglavnom na višim spratovima.

Prema evropskoj mapi zemljotresa, epicentar potresa registrovan je devet kilometara severoistočno od Skoplja, na dubini od 10 kilometara u neposrednoj blizini sela Aračinovo i Crešovo.

Stručnjaci su ocenili da je dobro što je epicentar bio na velikoj dubini jer bi u suprotnom zemljotres bio razoran poput onog iz 1963. godine.

autor: MŽ izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime