Završena prva faza izgradnje kineske fabrike za proizvodnju plastičnih granula u Jagodini

1

“Kina je mnogo pomogla Srbiji. Kinezi su kupili Železaru u Smederevu i na taj način spasili taj kraj naše zemlje od kolapsa, kineski investitori kupili su i RTB Bor i sada izvoze u ceo svet, a radnici na vreme primaju plate. Kina je, kada je korona virus ušao u Srbiju, među prvima pritekla u pomoć i poslala svoje lekare i medicinsku opremu, a kasnije Kina je prva koja je Srbiji poslala vakcine protiv korona virusa”, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, prilikom završetka prve faze izgradnje kineske fabrike plastičnih granula u Jagodini.

“ Srbija je imala najblaže mere protiv korona virusa, a najmanji broj umrlih u odnosu na broj stanovnika i to zahvaljujući odličnoj preventivi. U drugima državama policijski čas je trajao i po 10 meseci, u nekima još uvek traje, a u Srbiji su sve fabrike radile i radnici primali plate, a veliku pomoć privreda je primala iz budžeta Republike Srbije na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vućića”, rekao je Marković. “I mi u Jagodini nismo stajali i za vreme korone smo radili. Evo ova fabrika naših kineskih prijatelja će biti završena do kraja ovog meseca, a već sledećeg meseca stići će mašine za proizvodnju u ovu fabriku. Za početak biće zaposleno 30 radnika, a kasnije preko 100 radnika. Zahvaljujem se i našem prijatelju vlasniku robne kuće You mart u Jagodini, a koji se zove Đu, a ja ga zovem Džo, na čiji predlog je ova kineska kompanija Jin Hong Da došla u Jagodinu. To je najbolja preporuka kada neko ko je investirao i živi 15 godina u vašem gradu preporuči svojim kolegama iz Kine da i oni dođu u Jagodinu i Srbiju. Srbija je najsigurnija država za investitore, jer je dinar stabilan. Srbija je ekonomski sigurna, politički stabilna i zdravstveno i sigurna i stabilna sa velikim međunarodnim ugledom. I to je najvažnije za investitore i zato i dolaze u Srbiju”, izjavio je Marković i najavio za 10. jun otvaranje nemačke fabrike Fišer, u kojoj već radi 150 radnika, koji su prošli obuku u Nemačkoj, a ukupno će biti zaposleno 350 radnika, a proizvodiće delove za automobile, a za 6 meseci krenuće da se pravi nov pogon za kompaniju Fišer u Jagodini gde će prizvoditi šrafovsku robu. Marković je rekao da će do kraja godine i austrijski Šibel, koji prozvodi elektromore započeti proizvodnju u Jagodini.

“Svaka nova fabrika znači nova radna mesta i punjenje i lokalnog i republičkog budžeta. I to daje sigurnost ne samo radnicima zaposlenim kod tih stranih investitora, nego i radncima koji primaju platu iz budžeta”, kazao je Marković.

NEKA CRKNU DUŠMANI
“Kada se postavlja krov onda se nešto lepo dešava. I trebao sam zbog onih koji me napadaju da danas ovde dovedem jedan narodni orkestar i da svi zajedno odigramo jedno srpsko kolo i mi Srbi i naši prijatelji Kinezi, pa neka, što bi naš narod rekao, pocrkaju oni dušmani koji nam zameraju što čuvamo našu tradiciju i srpsko kolo, koje je UNESKO uvrstio kao kulturnu nematerijalnu baštinu”, istakao je Marković i najavio za 3. jun polazak delegacije od 600 ljudi u Grčku, od toga 500 lekara i zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova od Novog Sada do Leskovca, a za sve to je, kako je rekao, obezbedio donatore i nijedan dinar u te svrhe ne ide niti iz budžeta grada Jagodine niti iz republičkog budžeta.

Marković se zahvalo i ambasadorki Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo na podršci i pomoći, kao i svim odborničkim grupama u Skupštini grada Jagodine što sve odluke od vitalnog interesa za grad donose jednoglasno, odborniku i predsedniku GO SPS u Jagodini Goranu Milosavljeviću, odborniku i predsedniku Gradskog odbora SNS u Jagodini Nikoli Radosavljeviću, odbornku koalicije BUNT – Prava Jagodina Dušanu Markoviću, odborniku GG “Nećemo da ćutimo” Miti Arsiću i odborniku Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Goranu Jeličiću, koji su takođe prisustvovali današnjem događaju. Prisustvovao je i ekonomski savetnik kineske ambasade u Beogradu Li Kai, kao i vlasnik kompanije Jin Hong Da Ling Ja Đang. Ova kompanija planira da ima godišnji obim izvoza plastičnih granula iz Jagodine oko 14 000 tona, a ukupna vredost proizvodnje iznosila bi od 10 000 000 do 12 000 000 evra godišnje.

Prethodni tekstPalma: Sada je svima jasno ko laže
Sledeći tekstMinistar Vulin u Jagodini

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime