Specijalistički pregledi biće zakazivani svakodnevno

0

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da se specijalistički pregledi više neće zakazivati od 1. do 5. u mesecu, već će moći da se zakazuju svakodnevno, kako bi bolest bila što pre otkrivena i da se započne lečenje
„Do sada je bilo od 1. do 5. zakazivanje specijalističkih pregleda, mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može biti veoma ugroženo njegovo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo. Izabrani lekar postavlja indikacije da li mu je potreban specijalistički pregled i naravno da će opšta bolnica ili zdravstveni centar biti u obavezi da takvom pacijentu obezbede specijalistički pregled“, izjavio je Đerlek za RTS.

Đerlek smatra da domovi zdravlja moraju da rade ono što su nekada radili, i najavio da će se zbog toga povećati broj specijalističkih službi u njima, kao i nivo dijagnostike. .

„Sigurni smo da dobrim planiranjem i dobrom analizom možemo rešiti 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, a rasteretiti sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu kliničke i kliničko-bolničke centre“, ističe Đerlek.

Đerlek je rekao da će se za početak raditi one analize koje će brzo omogućiti lekarima da procene da li je nešto hitno ili nije.

„Primer, PSA testa kod prostate. Mi radimo skrininge za muškarce za prostatu i debelo crevo, kod žena dojku i matericu. Putem PSA testa možemo odmah videti da li se radi o hitnosti ili ne. Naravno, i hormone štitaste žlezde gde ne moramo zakazivati specijalistički pregled kod endokrinologa pa ga čekati nekoliko meseci“, navodi Đerlek.

Istakao je da pacijenti koji ne budu mogli da dobiju termin za specijalistički pregled treba da se obrate direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima, a druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja.

RTS, Tanjug

Foto Tema dana

Prethodni tekstUspešno realizovan zajednički program EU i EBRD za mala preduzeća – 132 preduzeća unapredila poslovanje i povećala konkurentnost
Sledeći tekstDeci u Beogradu vaučeri od 6.000 dinara

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime