ZASLUŽNI DOBILI OKTOBARSKA PRIZNANJA, ČEPURIN POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK PALIM BORCIMA

0

Povodom 17.oktobra dana oslobođenja Jagodine u drugom svetskom ratu ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin najavio je početak izgradnju crkve na na groblju 1.200 poginulih Crvenoarmejaca za oslobođenje ovog dela Srbije.

dsc_6233

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine grada povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja od fašističkog okupatora, kojoj je prisustovao i ambasador Ruske Federacije Aleksnadar Čepurin, Marković je pohvalio „akciju premijera Aleksandra Vučića da obiđe okruge, što sada čini, i na taj način se direktno upozna sa problemima koje imaju pojedini gradovi“.

dsc_6239

– Jagodina je jedan od deset gradova u Srbiji gde postoju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom, za 10 meseci 11,5 miliona dolara, i kada bi svi gradovi Srbije tako radili, siguran sam da bi penzije iplate bile veće, i da bi bladi bilo mnogo lakše – rekao je on.

Marković je političarima poručio da mogu i sami da obezbede investirtore i da moraju da urade nešto i sami, a ne samo da gledaju „u predsednika vlade“.

– Budućnost Srbije je ulazak u EU i za to se zalažemo, ali su takođe i Rusija i Kina, afričke i arapske države budućnost Srbije, jer je to ogromno tržiste za srpske proizvode – poručio je Marković.dsc_6254

 

Ambasador Čepurin, kojem je danas Marković uručio povelju grada, istakao je da je i Rusija evropska zemlja, severno, a Srbija južno, i da su i srpski i ruski narod zaslužio da žive bolje.

Na današnji dan, pre 72 godine Jagodinu i Pomoravlje, od fašističkog okupatora, oslobodile su jedinice Crvene armije pod komandom komadanta streljačkog puka Matveja Markoviča Puzirovskog i jedinice jugoslovenskih partizana.

dsc_6258

Svečanost je počela polaganjem venaca na Spomen obeležje borcima NOR u Aleju nosilaca „Partizanske spomenice 1941“ na Gradskom groblju, Spomen kosturnicu u Spomen parku „Rusko groblje“ u kojoj je sahranjeno 1.170 boraca i oficira Crvene armije koji su poginuli za oslobođanje Jagodine i tog dela Srbije i Spomenik srpskim ratnicima, poginulim u svim srpskim ratovima na Skveru omladine.

Vence je, u ime Ambasade Ruske Federacije, položio Čepurin, a ispred Skupštine grada predsednik njen predsednik Marković.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime