ZAPISI IZ PRIZEMLJA: ZAŠTO PROSTO NIJE JEDNOSTAVNO?

0

piše Aleksandar Tirnanić

U četvrtak 23 . oktobra Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv Igora Mikića. Da podsetim, Igor Mikić je onaj gospodin koji je u direktnom prenosu utakmice Srbija – Albanija, upao u kadar I obrtio se vaskolikom srpstvu (ili srBstvu) rečima : “ Vučiću pederu ! “ Pošto mu se svidelo,on je to ponovio još jednom,samo glasnije I sa boljim kadriranjem. Eto, zbog toga će mu se suditi.

Pošto slabije kapiram, ja sad nešto razmišljam I malo mi stvari nisu najjasnije. Gospodin Premijer je najubedljivim rezultatom u parlamentarnoj istoriji Srbije dobio predhodne izbore. Isti taj Premijer uspeo je da LGBT populaciji, posle višegodišnje pauze, obezbedi održavanje Parade ponosa. Dakle, Premijer se zalaže za evropske vrednosti, a pravo na seksualno opštenje sa osobom istog pola jeste, ili tako izgleda, jedno je od temeljnih evropskih vrednosti. Znači, prva premisa je da Premijer podržava šetnju pedera. Druga premisa je da je šetnja pedera Parada ponosa, a zaključak bi bio da Premijer pedere smatra za ponosne ljude.Odkud onda problem? Da li je naše Tužilaštvo, zapravo, homofobično? Ispada da jeste. Jer, kako drugačije objasniti da se pokreće postupak protiv čoveka koji je za Premijera rekao da je peder. Ako je biti gej sramota I uvreda, kako to tumači Tužilaštvo, onda Igor Mikić jeste zabrljao, ali I Tužilaštvo jeste homofobično. Ako je ok biti gej, što bi onda Premijer bio uvređen? Da li bi bilo drugačije da je pomenuti Igor vikao “ Vučiću, švaleru ! “? Da li bi to bilo tretirano kao uvreda ili kao kompliment? Eto, nisam pametan.

Malo sam pretražio detalje ove vesti I pogodite šta? Tužilaštvo NIJE homofobično! Naime, Mikić se tereti za nasilničko ponašanje, a ne seksualnu etiketaciju Premijera. Ono što smo mi mogli da vidimo, bilo je da je čovek mirno, bez primene ikakvog nasilja, ušetao u kadar I počeo da viče, što teško može da se okvalifikuje kao nasilništvo. Jeste prostačko, nevaspitano I krajnje primitivno, ali teško da je , baš, nasilničko. Doduše, Strajinić se uplašio kao da je video pokojnog Tozu, ali to je, već, druga priča. Ili, možda samo naličije ove ? A, ko će ga znati? Jedno je sigurno, kad prostačkom ponašanju daš legitimitet kroz najvažnije institucije države, makar I ovakve, onda moraš da budeš spreman da ti se vrati istom merom. Mikić bi treblo I mora da bude kažnjen po nekom osnovu, ali ostaje pitanje šta je sa promoterima prostakluka u zamlji Srbiji? Od pokliča “ Vučiću, pederu ! “ ,meni je gnusnije kad vidim reklamu za “ Kurir “ u udarnim vestima B92, jer, “ Kurir “ je merna jedinica za prostačko i nekultivisano ponašanje u medijskom prostoru Srbije. Naravno, ne sporim da mogu da se reklamiraju gde im se prohte, ako imaju para, ali vesti B92 su ( bar, do skoro ) predstavljale sve ono što razni ” kuriri “ godinama žele da unište, kao što ružan razbija ogledalo.

Da sam “ navijač “, završio bih ovaj tekst parolom “ Pravda za Igora “ . Da sam homofobičan, napisao bih “ Ubij, ubuj, pedera “. Da sam urednik “ Kurira “ , stavio bih na naslovnu stranu tekst “ Igor Mikić se kao mali oblačio u žensko “ . Da sam urednik B92… potražio bih drugi posao. Dakle, nisam ništa od toga, pa Vam smo želim miran I prijatan vikend.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime